Dark mode


A+ | Скинути | A-
На Запорізькій АЕС відбулося три влучання в захисну оболонку реактора – МАГАТЕ
На Запорізькій АЕС відбулося три влучання в захисну оболонку реактора – МАГАТЕ
На території тимчасово окупованої російськими військами Запорізької атомної електростанції відбулося щонайменше три прямі влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора.

Про це повідомляють Міжнародне агентство з атомної енергії та генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Мар’яно Гроссі.

Ситуація на Запорізькій АЕС

– Сьогодні, вперше з листопада 2022 року і після того, як я виклав п’ять основних принципів уникнення серйозної ядерної аварії з радіологічними наслідками, ISAMZ (Місія підтримки та сприяння МАГАТЕ в Запоріжжі, – Ред.) підтвердила, що відбулося щонайменше три прямих влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС. Цього не повинно відбуватися, – стверджує гендиректор МАГАТЕ.

Рафаель Гроссі зазначив, що ніхто не може отримати жодної військової чи політичної вигоди від нападів на ядерні об’єкти.

Генеральний директор МАГАТЕ закликав військових, які приймають рішення, утриматися від будь-яких дій, що порушують базові принципи захисту ядерних об’єктів. Проте він не уточнив, до кого саме адресовано цей заклик.

Водночас у повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії йдеться, що експерти МАГАТЕ підтвердили фізичний вплив атак безпілотників 7 квітня на Запорізьку АЕС, зокрема, на один з шести реакторів станції.

– Повідомляється про одного постраждалого. Пошкодження на шостому енергоблоці не поставили під загрозу ядерну безпеку. Але це серйозний інцидент, який може призвести до порушення цілісності системи захисної оболонки реактора, – стверджують в МАГАТЕ.

Детонування дрона на ЗАЕС

Вдень 7 квітня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило про детонування дрона на території окупованої Запорізької АЕС. Російська сторона звинуватила Україну в зазначеному інциденті.

Проте представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов стверджує, що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій Запорізькій АЕС, а імітаційні удари Росії по території станції є постійною практикою окупантів.

Читайте також

ГУР про спробу звільнити ЗАЕС: Рейди проводили вночі, човни заливало водою

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16610
Опубліковано: 08.04.24