Dark mode


A+ | Скинути | A-
Кому підпорядковуються ТЦК в Україні: відповідь юриста
Кому підпорядковуються ТЦК в Україні: відповідь юриста
В Україні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) підпорядковуються певному оперативному командуванню (ОК) згідно з військово-адміністративним поділом території країни.

Про це у коментарі Фактам ICTV розповів юрист LCF Law Group, член Асоціації правників України Володимир Романчук.

Які оперативні командування в Україні

В Україні задля забезпечення оборони затверджені і розмежовані чотири оперативні зони: Північ, Південь, Захід і Схід. Такий військово-адміністративний поділ зазначено в указі президента №39/2016.

Військово-сухопутна зона Північ охоплює території Житомирської, Київської, Полтавської, Сумської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Зоною відповідальності оперативного командування Південь є: Вінницька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська та Херсонська області.

До військово-сухопутної зони Захід належать території Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.

У підпорядкуванні оперативного командування Схід: Запорізька, Дніпропетровська, Харківська, Донецька та Луганська області.

Читайте також

Що таке ТЦК в Україні: повноваження, структура та обов’язки органу

Куди відноситься територія окупованого Криму

Територія тимчасово окупованого Криму та Севастополя – є окремим військово-сухопутним районом, який підпорядковується ОК Південь.

Кому підпорядковані районні ТЦК

За словами юриста Володимира Романчука, районні ТЦК є меншими підрозділами відповідних обласних територіальних центрів комплектування, АР Крим, Севастополя та Києва.

Хто відповідає за ТЦК

Володимир Романчук зауважує, що затвердження штату, штатного розпису та структури ТЦК – це виключні повноваження Генерального штабу ЗСУ.

– Тобто Генеральний штаб відповідає за ТЦК, – наголошує юрист.

Яка структура керівництва ТЦК

Варто зауважити, що ТЦК створюються не лише в містах та районних центрах, а й в районах у містах.

Наприклад, у столиці є Київський міський ТЦК, Голосіївський районний ТЦК, Дарницький районний ТЦК, Деснянський, Дніпровський, Оболонський, Подільський, Святошинський, Солом’янський, Шевченківський районні ТЦК.

І так само у кожному великому місті України.

Таке розділення на менші ТЦК необхідне для розподілення навантаження.

– Все залежить від обсягів роботи. Саме тому створюються районні, а разом із тим і об’єднані районні, міські, а в них районні у містах й об’єднані міські територіальні центри комплектування, – наголошує Володимир Романчук.

Обласні ТЦК, територіальні центри комплектування Києва та Севастополя підпорядковуються кожен своєму оперативному командуванню.

Районні ТЦК СП є структурними підрозділами територіальних центрів комплектування, які підпорядковуються відповідному ТЦК області.

Читайте також

Чи мають право ТЦК і СП зупиняти авто для вручення повістки: коментар юриста

Який юридичний статус ТЦК

З 2022 року ТЦК та СП повністю замінили собою колишню систему військкоматів.

Територіальні центри комплектування офіційно є юридичними особами та мають всі необхідні для своєї діяльності права.

ТЦК і СП мають окремий баланс, реєстраційні рахунки органів Держказначейства.

Позаяк це державний орган, то і фінансується він із державного бюджету – щороку у бюджеті передбачають кошти для роботи ТЦК за поданням Міноборони України.

Чи можуть ТЦК здійснювати правоохоронні функції

Володимир Романчук наголошує, що єдиним правоохоронним органом у складі Збройних сил України є Військова служба правопорядку. ТЦК не має правоохоронних функцій.

Повноваження ТЦК і СП:

Так, представники територіальних центрів комплектування можуть звертатися до місцевої влади, щоб та посприяла відбору громадян для проходження служби та вступу до військових вишів зокрема.

Також ТЦК і СП можуть організовувати патріотичні заходи для населення. Наприклад, у школи запрошують наших військових для проведення уроків мужності.

Співпрацювати ТЦК можуть не лише з органами виконавчої влади чи місцевого самоврядування, а й з підприємствами, різними організаціями та установами.

Читайте також

Що означає повістка на відправку: пояснює юрист

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12585
Опубліковано: 08.04.24