Dark mode


A+ | Скинути | A-
Плацебо таки допомагає хворим: нове дослідження вчених
Плацебо таки допомагає хворим: нове дослідження вчених
Плацебо не обов’язково є протилежністю лікам, воно є їхньою невід’ємною частиною. Це доведено останніми дослідженнями науковців.

Не панацея, але, безумовно, людям стає краще

Плацебо часто розглядається як протилежність справжнім лікам – але це, майже за визначенням, таки ліки. Просто вони не містять активних інгредієнтів.

– Дійсно, ви ніколи не зменшите розмір пухлини чи не знімете закупорку артерії за допомогою плацебо, – каже Тед Капчук, ад’юнкт-професор медицини Гарвардської медичної школи.

Проте, за його словами, плацебо може зменшити симптоми як психічних , так і фізичних захворювань, навіть якщо хворі знають, що це плацебо.

– Це перевертає наше розуміння ефекту плацебо з ніг на голову, — підсумовує Капчук.

Дорожче плацебо дієвіше за дешеве

На думку більшості людей, те, що коштує дорожче – краще, ефективніше.. Це стосується і плацебо.

Під час одного з досліджень пацієнтам із хворобою Паркінсона було сказано, що вони отримають нове ін’єкційне лікування: одна ін’єкція коштує $100, а інша, як їм сказали, коштує  $1500.

Насправді обидві були сольовими розчинами.

Дослідники визначали, чи була якась різниця в тому, наскільки добре “дорогі ліки” працювали порівняно з “дешевими”. І відповідь була рішучою: усі пацієнти демонстрували покращення рухової функції, але ті, хто отримав “дорогу” дозу, показували кращі результати.

Подібним чином це працює і в тому випадку, коли ви говорите людям, що вони п’ють дороге вино. Воно здаватиметься їм смачнішим, ніж дешеве вино, навіть якщо обидва налили з однієї пляшки.

– Тож виходить, що мозок не здатний відрізнити те, що об’єктивно міститься в субстанції, яку пробуєте, від того, що додається розумом, – каже медичний хімік Дерек Лоу.

На переконання науковця, деякі частини медицини ближчі до цього парадоксу, ніж ми хочемо думати.

Плацебо-ін’єкції і плацебо-операції працюють краще за плацебо-таблетки

– Не всі плацебо є таблетками. Існують також мінімально інвазивна хірургія, акупунктурні голки, які не проколюють шкіру, маніпуляції тощо, — зазначив Джеремі Ховік з Оксфордського університету.

За словами науковця, деякі дані свідчать, що ін’єкції-плацебо ефективніші за таблетки, а фіктивна операція є найпотужнішим із усіх плацебо.

Немає очевидної причини, чому ін’єкція фізіологічного розчину має бути ефективнішою, ніж пігулка цукру, але експерти вважають, що це пов’язано з тим, що ми вважаємо кращим лікуванням.

Це когнітивне упередження настільки потужне, що в деяких випадках підроблені ін’єкції можуть бути ефективнішими, ніж справжні таблетки.

А щоб отримати найпотужніші результати, дотягніться до скальпеля – просто нічого з ним не робіть. У трьох чвертей пацієнтів простої думки про операцію буде достатньо для покращення симптомів чи полегшення болю.

– Одна з найдивовижніших демонстрацій ефекту плацебо, з якою я стикався, стосувалась “операції мозку” плацебо, — згадує психолог Крістіан Джарретт.

Тоді дослідження показало, що пацієнти з хворобою Паркінсона, які пройшли плацебо-операцію на головному мозку (не насправді), яка начебто включала ін’єкцію стовбурових клітин, показали більше покращення симптомів, ніж ті, які отримували лікування (не насправді) начебто стовбуровими клітинами.

І давайте подивимося правді в очі: іноді фальшива операція на мозку може бути такою ж результативною, як складні засоби та протоколи справжнього оперативного втручання.

Читайте також

Зменшують мозок: експерти про побічні ефекти нових диво-ліків від хвороби Альцгеймера

Джерело: IFLscience

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10233
Опубліковано: 09.04.24