Dark mode


A+ | Скинути | A-
Як у Польщі змінилося ставлення до працівників із України: опитування
Як у Польщі змінилося ставлення до працівників із України: опитування
Більшість роботодавців у Польщі доброї думки про українських працівників. Найбільше українців цінують за швидку адаптацію та працьовитість.

Натомість самі поляки стали гірше ставитися до працівників з України, повідомляє РБК-Україна з посиланням на pap.pl.

Дослідження "Барометр ринку праці Польщі" від компанії Personnel Service виявило, що 78% польських роботодавців позитивно або нейтрально ставляться до працівників із України. Зокрема, опитані працедавці вказали на позитивні якості українських співробітників:

українці можуть швидко адаптуватися до мінливих умов у компанії – 42% респондентів;

українці працьовиті – 34% працедавців;

українці вміють швидко вивчати польську мову – 30% опитаних.

Кожен четвертий підприємець цінує працівників з України за їхній досвід, а кожен п’ятий – за скромність, створення позитивної атмосфери та лояльність. 14% цінують знання українців. Але 17% роботодавців не цінують українців ні за що – торік таку відповідь давали лише 5% респондентів. 

Однак широка громадськість ставиться до працівників з України дещо інакше, відзначають експерти компанії. Позитивне ставлення висловили чверть опитаних, торік таких відповідей було на 10% більше. Негативне ставлення зросло з 14% до 18%.

Крім того, 41% поляків вважають, що зростання заробітної плати сповільнюється через українців. Конкуренцію на ринку праці з боку працівників зі сходу бачить кожен п'ятий (21%) респондент.

Фото: Українців цінують за здатність адаптуватися (gettyimages.com)

"Погіршення ставлення до українців у суспільстві є викликом для відділів кадрів в організаціях, які працюють або планують працевлаштовувати іноземців. Згідно з нашим дослідженням, це стосується аж 43% компаній у Польщі. Необхідно зосередитися на навчанні та інтеграції співробітників", – зазначив представник компанії Кшиштоф Інглот.

Аналіз результатів за галузями показує, що компанії в ІТ-секторі найбільш позитивно ставляться до українців: 56% респондентів висловили цілком позитивну або позитивну думку. У промисловості цей показник виявився на 6% нижчим.

Нагадаємо, ми писали, скільки поляків підтримують прийом українських біженців. Опитування виявило, як змінилися настрої суспільства.

Також експерти сказали, чи буде відтік біженців після скасування пільг. Очікується, що зміни не зачеплять працевлаштованих українців.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19132
Опубліковано: 10.04.24