Dark mode


A+ | Скинути | A-
Що робити, якщо немає розпушувача для тіста: як його зробити та чим замінити
Що робити, якщо немає розпушувача для тіста: як його зробити та чим замінити
Щоб зробити тісто пухким, сучасні господині додають до борошна розпушувач. Але що робити, якщо його немає?

Щоб знати, чим можна замінити розпушувач, треба розуміти, що це таке та які його складові. Факти ICTV допоможуть розібратися та підібрати найкращі варіанти для випічки.

Що таке розпушувач для тіста

Розпушувач — порошок для випікання. Його додають у тісто, коли кислі компоненти не використовуються. Розпушувач допомагає тісту краще підійматися, надає випічці пористу структуру, м’якість та гарний смак.

Чим замінити розпушувач: продукти для пишної випічки

Щоб підібрати замінник розпушувачу, необхідно знати, як він працює. Допомагає тісту стати пухким вуглекислий газ, що виділяється внаслідок хімічної реакції під час поєднання соди й лимонної кислоти. Тому важливо підібрати саме ті замінники, які виділятимуть вуглекислий газ, тобто повторюватимуть реакцію в кулінарному розпушувачі.

Розгляньмо, чим можна замінити розпушувач:

Основний трендовий варіант — приготувати розпушувач, аналогічний покупному, в домашніх умовах. Що знадобиться: харчова сода, лимонна кислота і крохмаль. Якщо немає крохмалю, його можна замінити пшеничним борошном у тій самій пропорції. Отже, пропорції приготування розпушувача такі: 2,5 ст. л. соди, 1,5 ст. л. лимонної кислоти, 6 ст. л. борошна. Усі компоненти поєднати і гарно перемішати.

Сода може замінити розпушувач у пропорціях 1:1. Підходить для бісквітного, здобного, пісочного, заварного тіста, якщо у складі є кислі продукти. Соду можна додавати в чистому вигляді, гасити оцтом не варто.

Сода та оцет — якщо в тісті немає кислих складників, соду треба погасити оцтом. Інакше вона не встигне розкластися і тісто матиме неприємний запах. Достатньо додати пів чайної ложки соди, гашеної оцтом. Такий замінник розпушувача підходить для бісквітного, здобного, пісочного та заварного тіста. Вводити гашену соду в тісто потрібно швидко, щоб вуглекислий газ не випарувався, й одразу випікати.

Газована вода дуже добре наповнює тісто вуглекислим газом. Замініть просту воду в рецепті сильногазованою. Її можна додавати замість розпушувача у заварне, здобне, прісне та тісто, яке роблять на воді.

Алкоголь — цей замінник розпушувача підходить лише для дріжджового та пісочного тіста. З алкогольним розпушувачем тісто стане пухким та матиме тонкий аромат. Пропорції: на 1 кг тіста додайте 1 столову ложку алкоголю.

Знаючи, чим замінити розпушувач і які продукти для цього необхідні, а також як приготувати розпушувач у домашніх умовах, можна з легкістю приготувати смачну домашню випічку. При цьому він вийде недорогим і без хімічних добавок.

Читайте також

Як приготувати рибні котлети: покроковий рецепт

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16432
Опубліковано: 10.04.24