Dark mode


A+ | Скинути | A-
Коли садити картоплю навесні у 2024 році: корисні поради
Коли садити картоплю навесні у 2024 році: корисні поради
Навесні розпочинаються городні роботи, в тому числі й посадка картоплі. Коли садити картоплю навесні та як це правильно робити – читайте на Фактах ICTV.

Коли садять картоплю в Україні у 2024 році

Родючий ґрунт, правильна посадка та догляд за картоплею дадуть змогу отримати гарний урожай.

Коли садити картоплю навесні

Погода в різних регіонах України може відрізнятися, тому терміни посадки картоплі краще визначати по середньодобовій температурі.

Фахівці радять розпочинати городні роботи тоді, коли впродовж кількох днів тримається температура від 8 до 10 градусів. Водночас ґрунт має прогрітися на глибину 10-12 см, приблизно до 7 градусів. По терміну цей період припадає на середину квітня або початок травня. Також варто стежити за прогнозом погоди, щоб не було заморозків.

Деякі сорти картоплі садять пізно. Проте досвідчені городники кажуть, що не варто садити картоплю пізніше середини травня, оскільки незабаром почнеться спека й великого врожаю картоплі можна не дочекатися через сухий ґрунт.

Коли садять картоплю за місячним календарем

Деякі городники визначають термін посадки картоплі за місячним календарем. Картоплю, як і всі коренеплоди, краще садити на спадний місяць у родючі знаки. Тоді вона буде велика, смачна і дасть гарний врожай. А також буде стійка до шкідників та різних хвороб.

Якщо ви проґавили період спадного місяця, то садити картоплю можна й на висхідний місяць, але тоді варто обрати плідний знак.

Кращими днями для посадки картоплі в кінці квітня будуть: друга половина 28 квітня, а також 29 та 30 квітня – це період спадного місяця в Козерозі. Посаджена у ці дні картопля гарно сходить, дає великий врожай, який добре зберігається. Вона витривала, стійка до температурних змін та посухи.

У травні сприятливими днями будуть 3 та 4 травня. Це період спадного місяця у Рибах. У ці дні бажано садити картоплю, оскільки Риби це дуже родючий знак. Посаджена картопля буде смачна та добре зберігатиметься.

7 травня – спадний місяць у Тельці, це також дуже родючий знак. Врожай буде багатим, а посаджена картопля буде добре сходити та гарно рости.

27 травня – це спадний місяць в Козерозі. Посаджена у ці дні картопля витривала, стійка до впливу погодних умов, хвороб та посухи. Врожай буде багатий та добре зберігатиметься.

30 та 31 травня – це спадний місяць у Рибах. Посадка картоплі за місячним календарем буде вдалою.

Коли садять картоплю у червні – найкращими днями у перший літній місяць будуть 3 та 4 червня. Картоплі буде багато, оскільки у ці дні буде спадний місяць у Тельці, а це дуже родючий знак.

Обирайте найкращу дату для посадки картоплі навесні за місячним календарем городника та отримуйте багатий врожай восени.

Коли садять картоплю за посівним календарем

Деякі городники, при виборі найкращого дня для посадки картоплі, дотримуються посівного календаря. Він показує всі сприятливі дні, коли садять картоплю в Україні у 2024 році:

Найкращі дні у квітні — 1, 2, 3, 6, 7, 10, 11, 19, 20, 21, 29, 30;

Найкращі дні у травні — 3, 4, 7, 11, 12, 13, 26, 27, 30 та 31.

Як правильно садити картоплю

Для отримання великого врожаю картоплі необхідно дотримуватись деяких правил:

Орієнтовно за місяць до посадки, картоплю необхідно винести з погреба та перебрати. Для посадки потрібні тільки здорові картоплини середнього розміру. Зіпсовані коренеплоди варто викинути.

Щоб картопля гарно сходила, її необхідно проростити перед посадкою. Це дасть на 1, 2 тижні скоріші сходи.

Для вирощування коренеплодів варто обрати ділянку з достатнім сонячним світлом.

Перед посадкою землю треба очистити від бур’янів та добре зорати.

Після того, як картопля проросте, можна додати додатковий шар ґрунту, щоб краще зберігалася волога.

Читайте також

Чи можна ловити рибу під час нересту в Україні в 2024 році

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15955
Опубліковано: 10.04.24