Dark mode


A+ | Скинути | A-
Україна шукає способи позичити 7 батарей Patriot в інших країн – Кулеба
Україна шукає способи позичити 7 батарей Patriot в інших країн – Кулеба
Україна хоче отримати від партнерів 7 додаткових батарей зенітно-ракетних комплексів Patriot якомога швидше, взявши їх у західних країн у борг. Також підійдуть зайві та непрацюючі батареї ППО Patriot.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю The Washington Post.

Тиха дипломатія не спрацювала

Як зазначає видання, більше очільник українського МЗС не просить про це ввічливо, наводячи слова Кулеби про те, що “тиха і спокійна дипломатія не спрацювала”.

На сьогодні Україна має три системи Patriot, однак їх недостатньо з огляду на посилення ударів російської авіації.

Тому в умовах воєнного часу президент Володимир Зеленський делегував Кулебі конкретне завдання – переконати країни, у яких є запасні Patriot, передати їх.

Очільник МЗС неодноразово наголошував, що він і Україна вдячні за допомогу в гарантуванні безпеки, яку багато країн уже надали, але він також почав публічно висловлювати розчарування з приводу обмежень їхньої подальшої підтримки.

Як зазначає видання, проблеми, з якими стикається Кулеба під час своєї нинішньої кампанії, символізують скрутне становище України в цій війні в майбутньому, оскільки виживання держави, як і раніше, залежить від партнерів, які надають зброю. При цьому WP вказує, що “мало хто з цих партнерів, схоже, повністю усвідомлює всю невідкладність ситуації”.

За словами Кулеби, він сподівається, що його новий стиль дипломатії, який передбачає більш жорсткі висловлювання, допоможе йому пробитися.

– Так, люди можуть ненавидіти мене, і я можу зіпсувати стосунки. Інша частина мене каже, що дипломатія – це приватні відносини. Але потім я сказав цій частині заткнутися, і та частина мене, яка хотіла висловитися, заговорила. Ми перепробували все, але нічого не допомагає, – сказав Кулеба.

Читайте також

Patriot мають бути в Україні, щоб не довелося їх застосовувати в країнах НАТО – Зеленський

В інших країнах є понад 100 доступних Patriot

Глава зовнішньополітичного відомства України каже, що його команда виявила понад 100 доступних ЗРК Patriot – у деяких сусідніх країнах є більш ніж одна батарея, що охороняє порт або аеродром.

Раніше Зеленський вказував, що Україні потрібно 26, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосередився на тому, щоб якомога швидше отримати сім.

Це дасть змогу прикрити найбільші міста України і залишити хоча б одне вільним, щоб бути ближче до поля бою, де російська авіація завдає ударів по військах України на землі за допомогою керованих бомб.

Кулеба підкреслює, що йому “важко зрозуміти” опір деяких країн передачі Україні хоча б однієї зі своїх систем.

Видання наводить слова Кулеби під час нещодавньої зустрічі в Брюсселі, присвяченій 75-річчю НАТО:

– Мені шкода псувати свято, але хто може повірити, що наймогутніший військовий альянс у світі не може знайти сім батарей Patriot, щоб надати їх єдиній країні у світі, яка щодня бореться з балістичними атаками?

Глава МЗС в інтерв’ю пожартував, що “найуспішнішими” міністрами на зустрічі були ті, хто міг сказати, що у них у країні немає батарей Patriot, “але ті, у кого вони є, почуваються незатишно”, додав він.

Міністр також запропонував країнам позичити ЗРК Patriot Україні, пообіцявши повернути ці системи, щойно це буде потрібно. Однак, каже він, у цьому питанні відчувається глибоке розчарування.

– Я відчуваю, що б’юся об стіну власною головою, хоча я дипломат, а це означає, що маю розбирати стіну по цеглинках. Але оскільки така дипломатія не працює, мені хочеться вдаритися об стіну. Я просто не розумію, чому цього не відбувається, – сказав Кулеба.

Читайте також

Західні армії мають близько 100 батарей Patriot, але неспроможні надати Україні сім – Боррель

Війна “десь там”

За словами Кулеби, зміна тактики відбулася два тижні тому, коли жителі Києва були налякані звуками вибухів менш ніж за хвилину після того, як почули сирену повітряної тривоги, яка сигналізує про можливий напад.

Як правило, у людей було більше часу, щоб знайти укриття. Цього разу Росія запустила балістичні ракети. Вони були швидко перехоплені – майже напевно ракетами з Patriot. Кулеба, однак, відреагував інакше:

– Якщо таке могло статися в Києві, найзахищенішому місті України, то уявіть, який жах відчувають усі, хто живе за межами столиці?

Міністр резюмує, вказуючи на проблему того, що “люди просто звикли до того, що війна відбувається десь там”.

– Відчуття, що для того, щоб закінчити цю війну перемогою України, необхідно регулярно ухвалювати неординарні рішення, зникло, – сказав він.

Читайте також

До засідання G7 має стати зрозуміло, хто надасть Україні Patriot – Бербок

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 18684
Опубліковано: 11.04.24