Dark mode


A+ | Скинути | A-
Підсумки 10.04: Покарання ухилянтам і Саміт мируСюжет
Підсумки 10.04: Покарання ухилянтам і Саміт мируСюжет
Рада схвалила посилення покарання для ухилянтів і мобілізацію засуджених; Швейцарія оголосила дату проведення Саміту миру. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Рада схвалила посилення покарання для ухилянтів і мобілізацію засуджених

Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення щодо мобілізації. Було прийнято урядову версію законопроєкту, яка має багато проблем і жорстких норм, але очікується, що до неї ще внесуть правки перед другим читанням на комітеті. 

Також Рада прийняла за основу законопроєкт, який дозволятиме мобілізацію засуджених осіб. Документом передбачається, що під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, судом може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом. Проте, це не стосуватиметься осіб, які були засуджені за низку важких злочинів.

Швейцарія оголосила дату проведення Саміту миру

Швейцарія проведе у червні дводенну конференцію високого рівня (Саміт миру), спрямовану на досягнення миру в Україні. Вказано, що Саміт миру відбудеться 15-16 червня на курорті Бюргеншток у кантоні Нідвальден поблизу міста Люцерн. Він буде спрямований на створення рамок, сприятливих для всеосяжного та тривалого миру в Україні, а також “конкретної дорожньої карти для участі Росії в мирному процесі”. Влада Швейцарії поки що не оприлюднила повний список учасників.

РФ втратила два гелікоптери у Криму

Збройні сили України в тимчасово окупованому Криму знищили російський корабельний протичовновий вертоліт Ка-27. Про це повідомили у Військово-морських силах ЗСУ. “Мінус російський Ка-27 у Криму. Щось шукав. Знайшов”, – йдеться у повідомленні. Також окупанти заявили про аварію Мі-24 біля Криму. Він начебто зазнав аварії при виконанні планового польоту над Чорним морем. “Попередня причина аварії – відмова авіатехніки. На місці аварії працює пошуково-рятувальна служба”, – йдеться у повідомленні.

Україна та Британія підписали оборонну угоду

Україна і Велика Британія підписали рамкову домовленість про співпрацю у сфері оборонних матеріалів. “Нова угода стане дієвим механізмом посилення нашої співпраці у військовій галузі, відкриває шлях до надання ще більшої підтримки з боку Великої Британії, залучення найпрогресивніших британських технологій для нашої оборони”, – написав міністр оборони Рустем Умєров. Він закликав представників десятків британських компаній інвестувати в Україну та створювати спільні підприємства.

Німеччина передала Україні боєприпаси і дрони

Німеччина надала новий пакет військової допомоги для потреб української армії. Цього разу ЗСУ отримали деяку військову техніку, різні боєприпаси, стрілецтку зброю і безпілотники, зокрема, розвідувальні дрони двох типів і десятки комплектів засобів протидії дронам.

Росіяни пошкодили енергооб’єкти на півдні України

В результаті російської атаки пошкоджено енергетичні об’єкти в Миколаївській та Одеській областях. Зокрема, атака призвела до загоряння обладнання на високовольтній підстанції в Миколаївській області. Крім цього, внаслідок обстрілу було пошкоджено об’єкт генерації в Одеській області, постраждали виробничі приміщення. Також повідомлялося, що у Херсонській і Миколаївській областях почалися аварійні відключення світла. 

Вечірня атака на Одещину: четверо загиблих

Під час чергового російського обстрілу Одеського району загинули четверо людей, серед них є дитина. Окупанти увечері вдарили балістичними ракетами. Загинуло четверо людей, зокрема одна дитина – 10-річна дівчинка, ще семеро людей зазнали поранень, один чоловік у важкому стані, йому ампутовано нижні кінцівки. Згодом кількість постраждалих зросла до 14 осіб.

Швейцарія виділяє 5 млрд євро на відновлення України

Швейцарія ухвалила рішення про виділення 5 млрд швейцарських франків (близько 5 млрд євро) на відновлення України. Ця сума має бути спрямована до 2035 року. 1,5 мільярда швейцарських франків уже виділено на 2028 рік. Зазначається, що ці гроші допоможуть запобігти міграційним потокам. Загальна вартість відновлювальних робіт оцінюється приблизно в 440 мільярдів швейцарських франків.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15417
Опубліковано: 11.04.24