Dark mode


A+ | Скинути | A-
В Україні зростає захворюваність на небезпечну хворобу
В Україні зростає захворюваність на небезпечну хворобу
Захворювання стосується переважно дітей, які складають 95,9% від усіх випадків, тоді як дорослі становлять лише 4,1%.

З початку 2023 року в Україні помітно зросла кількість випадків захворювання на кашлюк. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я в четвер, 11 квітня.

Протягом перших двох місяців 2024 року було зафіксовано 515 випадків цього захворювання, що порівняно з минулим роком, коли за цей же період було зареєстровано лише 27 випадків.

Захворювання стосується переважно дітей, які складають 95,9% від усіх випадків, тоді як дорослі становлять лише 4,1%. Більшість захворілих – це діти дошкільного та молодшого шкільного віку. Однією з основних причин зростання кількості захворювань є значна кількість невакцинованих дітей.

 

Кашлюк є дуже заразним, він легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

 

Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті.  

Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

 

Кашлюк починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю та іншими ознаками ГРВІ.

 

У немовлят кашель може не проявлятись, але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

 

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців. За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное треба негайно звернутися до лікаря.

 

В МОЗ зазначили, що діти мають отримати чотири щеплення – у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Також від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижні вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. 

Нагадаємо, у січні-лютому в Рівненській області зафіксували 111 випадків захворювання на кашлюк, що у 37 разів більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12010
Опубліковано: 11.04.24