Dark mode


A+ | Скинути | A-
Вчені виявили потенційну мішень для лікування раку легенів
Вчені виявили потенційну мішень для лікування раку легенів
Згідно з результатами дослідження, опублікованого в Nature Communications, зниження активності певного гену в клітинах раку легенів допомагає стримати ріст пухлин.

Новина особливо важлива для лікування дрібноклітинного раку легенів, який зазвичай діагностується у курців та має низький показник виживаності.

Що таке дрібноклітинний рак легенів

Серед усіх випадків онкопатологій легенів дрібноклітинний рак становить трохи більше 20%, але привертає особливу увагу через надзвичайну агресивність і швидке поширення організмом.

Навіть на ранніх стадіях захворювання він часто вражає лімфатичні вузли у грудній порожнині, а також метастазує до кісток, надниркових залоз і печінки.

Основною причиною розвитку раку легень є куріння, а його вплив залежить від тривалості куріння, кількості сигарет і якості тютюнових виробів.

Читайте також

Неочевидний симптом: ці зміни нігтів можуть свідчити про рак легенів

Показник ранньої діагностики

У попередньому дослідженні науковці Північно-Західного медичного університету виявили ген POU2AF2, який може служити біомаркером для ранньої діагностики раку легенів.

У поточному вчені мали на меті визначити точну функцію гену у клітинах ракового пучка та епітеліальних клітинах.

Використовуючи різні підходи до генетичного секвенування, як а також повногеномний скринінг CRISPR вони дізналися, що ген взаємодіє зі складною системою, яка відповідає за ремоделювання хроматину (структури, що містять генетичну інформацію).

Зниження активності цієї системи допомагає стримати ріст ракових клітин. Крім того, дослідники виявили, що POU2AF2 пригнічує експресію гена PTEN, добре відомого супресора пухлини, який додатково сприяє розвитку дрібноклітинного раку легенів.

Хоча ліки, націлені на POU2AF2, ще не розроблені, вчені мають надію, що їхнє дослідження  допоможе використати наявні препарати, які впливають на цю мішень.

Читайте також

Не рак легенів: нова небезпека для курців

Джерело: Medicalxpress

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12617
Опубліковано: 12.04.24