Dark mode


A+ | Скинути | A-
В українців на руках від 1 до 5 млн одиниць зброї – Клименко
В українців на руках від 1 до 5 млн одиниць зброї – Клименко
У зв’язку із війною з РФ в українському суспільстві існує проблема з незаконним обігом зброї, яке дістається з фронту до цивільних осіб. На сьогодні йдеться про щонайменше кілька мільйонів одиниць зброї.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в інтерв’ю журналісту національного телемарафону Єдині новини.

Трофейна зброя на руках

За його словами, на сьогодні в українців на руках від 1 до 5 млн трофейної зброї на руках, яке складно порахувати.

– Будемо говорити ще після війни, буде два-три мільйони, як мінімум, одиниць вогнепальної зброї (на руках, – Ред.). І я хочу сказати, що це короткоствольна зброя, це автоматична зброя, це гранати, це міни і більш серйозна зброя, яка є на руках і ще буде на руках у наших громадян, – каже він.

Тому, каже Клименко, у державної влади є кілька опцій, як реагувати на цей виклик. По-перше, це зробити, щоб вся зброя пішла за кордон. Наразі поліція, прикордонники та інші служби протидіють тому, щоб ця зброя вийшла за межі України, пояснює міністр.

– Виявляються схрони, проводяться оперативні відповідні заходи для виявлення тих, хто хоче продати цю зброю. А це ще одна проблема, бо люди хочуть її (зброю, – Ред.) продавати. І це не завжди військові. Автомат може мати будь-яку ціну, дивлячись у чиї руки він потрапив. А якщо він знаходиться у схроні, то він ніколи не буде зданий на склад чи в поліцію, – каже Клименко.

Очільник МВС додає, що подібні проблеми із наявністю зброї серед цивільного населення бувають після усіх війн.

– Люди намагаються, тим паче українці, прикопати щось, – додає він.

Клименко каже, що на сьогодні Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про так звану трофейну зброю, що передбачає, що після завершення війни з Росією, усі мають здати трофейну зброю протягом 90 діб до органів Нацполіції.

– Зараз, після того, як цей закон набере силу, кожен, хто має на руках таку зброю, має прийти і зареєструвати її в органах поліції. І ми повертаємо її після закінчення війни. Головне взяти її на облік, – каже міністр.

Нагадаємо, з 23 червня 2023 року в Україні запрацював Єдиний реєстр зброї, який має спростити процедуру отримання дозволів та диджиталізувати послуги у сфері обігу зброї.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14232
Опубліковано: 13.04.24