Dark mode


A+ | Скинути | A-
Чи має Іран ядерну зброю і чим це загрожує
Чи має Іран ядерну зброю і чим це загрожує
Через шість років після виходу Сполучених Штатів з ядерної угоди з Іраном Тегеран стрімко накопичує збагачений уран, частина якого дуже близька до збройової якості.

Світові експерти, які уважно стежать за ядерною програмою Ірану, побоюються, що ісламська республіка фактично за кілька кроків до створення зброї масового ураження.

Іранський завод із розробки ядерної зброї

Протягом останніх 15 років найважливіші відомості про іранську ядерну програму лежали глибоко під землею, на заводі, побудованому всередині гори на краю Великої соляної пустелі Ірану.

Об’єкт відомий як Фордо, майже вся інформація щодо нього засекречена. На нього неодноразово призначалися міжнародні інспектори, завданням яких є захист від будь-яких секретних спроб Ірану створити ядерні бомби.

Останній візит у лютому показав суттєві зміни на Фордо.

Попри те, що виробництво збагаченого урану було зупинено згідно з ядерною угодою 2015 року, тепер там встановлено нове обладнання, яке прискорює виробництво урану.

Ядерна угода з Іраном

Ядерну угоду було підписано у 2015 році між Іраном та групою з п’яти країн – США, Росією, Китаєм, Великою Британією та Францією, а також Європейським Союзом.

Суть договору полягала у відмові Тегерана від ядерної зброї натомість за зняття санкцій (на той час Іран був державою з найбільшою кількістю накладених санкцій).

Вже у 2017 році президент Дональд Трамп не визнав угоду такою, що відповідає інтересам Сполучених Штатів і вийшов із неї.

Європейські країни продовжують визнавати цю угоду, і інспекторам МАГАТЕ дозволено відвідувати Фордо та кілька інших об’єктів відповідно до раніше чинних угод.

Але після виходу США Іран заявив про своє право скасувати будь-які частини угоди, які хоче ігнорувати. Насправді це означає майже все.

Читайте також

Рейтинг армії Ірану 2024: яке місце посідає та чисельність війська

 

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 17687
Опубліковано: 14.04.24