Dark mode


A+ | Скинути | A-
Важливо для уникнення катастрофи: в Міненерго пояснили, що означає холодна зупинка енергоблоків ЗАЕС
Важливо для уникнення катастрофи: в Міненерго пояснили, що означає холодна зупинка енергоблоків ЗАЕС
Переведення усіх енергоблоків Запорізької атомної електростанції у стан “холодного зупину” є вкрай важливим для уникнення ядерної катастрофи.

Про це 14 квітня повідомили у Міністерстві енергетики України.

Енергоблоки ЗАЕС у стані “холодного зупину”

В Міненерго нагадали, що відучора усі шість реакторних блоків Запорізької АЕС перебувають у режимі холодної зупинки вперше з кінця 2022 року. Останній, четвертий блок вийшов на цей робочий стан рано вранці в суботу, що підтвердив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

– Це вкрай важливо для уникнення ядерної катастрофи. Під час холодної зупинки, якщо відведення тепла переривається з будь-якої причини, існує додатковий запас реагування в кілька днів, перш ніж охолодження ядерного палива в реакторі може бути порушено, – йдеться у повідомленні.

Крім того, у такому стані реактор також потребує менше води для охолодження, ніж під час гарячої зупинки, що є проблемою після того, як окупанти зруйнували Каховську дамбу внизу за течією в червні 2023 року.

Зміна режиму роботи енергоблоків ЗАЕС

Нагадаємо, напередодні, 13 квітня, реакторна установка енергоблока №4 ЗАЕС, яка перебуває під контролем російських військ, була переведена в стан холодного зупину. Це був останній енергоблок, через що шість блоків ЗАЕС перейшли в режим холодної зупинки.

До того на території Запорізької АЕС росіяни вчинили провокацію з підривом безпілотника. Вибух також спостерігали і інспектори МАГАТЕ, які знаходяться на станції.

Вже сьогодні, 14 квітня, у Генеральному штабі ЗСУ попередили, що Росія планує вчинити провокацію на Запорізькій АЕС, прикриваючи свої дії фальшивим прапором.

Читайте також

Росія хоче перезапустити ЗАЕС, але в неї недостатньо персоналу та знань – WSJ

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 18463
Опубліковано: 14.04.24