Dark mode


A+ | Скинути | A-
Доля Близького Сходу висить на волосині: ЗМІ про наслідки атаки Ірану на Ізраїль
Доля Близького Сходу висить на волосині: ЗМІ про наслідки атаки Ірану на Ізраїль
Іран випустив понад 300 ракет і дронів по території Ізраїлю в ніч проти 14 квітня, що стало першим випадком, коли Тегеран завдав атаки безпосередньо зі своєї території по своєму головному ворогові.

Цей напад був помстою за удар по консульству Ірану у Дамаску 1 квітня. Тегеран звинувачує в атаці Ізраїль. В результаті тієї атаки загинули сім представників КВІР (Корпус вартових ісламської революції), зокрема два генерали.

В Ізраїлі вже заявили, що готують відповідь на цей удар, але ще визначаються з масштабами. Газета New York Times повідомила, що чиновники адміністрації Байдена радять Ізраїлю утриматися від контрудару по Ірану, зважаючи на успішну оборону.

Побоювання, що іранські удари можуть спровокувати ширшу війну, з’явилися одразу після того, як стало відомо, що Іран розпочав атаку. Тіньова війна між Іраном і його союзниками, зокрема бойовими угруповань ХАМАС і Хезболла, триває вже багато років, але значно посилилася після атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, в результаті якої загинуло 1 200 ізраїльтян, багато з яких були цивільними.

Тим часом Іран вже попередив, що відповість масштабніше, якщо Ізраїль завдасть ударів у відповідь на удари в ніч на неділю, які, за словами Тегерана, були відповіддю на ізраїльську атаку по посольству у столиці Сирії Дамаску.

Доля Близького Сходу висить на волосині

Британська газета Guardian у своїй статті пише, що перспектива великої регіональної війни на Близькому Сході висить на волосині після атаки Ірану по Ізраїлю.

Майже всі безпілотники та ракети, що летіли в бік Ізраїлю, були збиті. Внаслідок атаки постраждала лише 10-річна дівчинка у південній пустелі Ізраїлю, яка належить до кочового племені бедуїнів. Також незначних пошкоджень було завдано Південній військовій.

Читайте також

Туск після атаки на Ізраїль: Світ на межі, безпека на першому місці

Напередодні очікуваного нападу Ірану чиновники США припускали саме такий розвиток подій: іранські снаряди впадуть у пустелі і не спричинять значних жертв. У такому випадку, за прогнозами чиновників, Вашингтон рішуче виступить проти поспішної реакції Ізраїлю.

— І Байден, і іранці добре знають, що Нетаньяху в ідеалі хотів би знищити ядерні об’єкти Ірану, які він давно розглядає як екзистенційну загрозу для Ізраїлю. Перетворити їх на руїни буде дуже важко без допомоги США, але не виключено, що він та інші ізраїльські яструби можуть спробувати скористатися цією можливістю, щоб реалізувати свої амбіції, – пише видання.

Хоча збитки, завдані Ізраїлю, були мінімальними, ізраїльські чиновники можуть стверджувати, що це завдяки надійності ізраїльської ППО та дій союзників, насамперед США, Великої Британії та Йорданії.

Ці спільні дії, підготовлені за тиждень до іранської атаки, майже напевно врятували життя і, можливо, відвернули більш масштабну війну. Вона також може слугувати нагадуванням про залежність Ізраїлю від США в питанні забезпечення безпеки ізраїльтян.

Газета припускає, що відповідь Ізраїлю не буде негайною. Принаймні, Тель-Авів скликав засідання Радбезу ООН на неділю, і було б дивно, “якби контратака розпочалася до засідання”. До того ж, ізраїльський чиновник, якого процитувала NYT, заявив, що “відповідь Ізраїлю буде скоординована з його союзниками”.

Ізраїль здобув явну перемогу

Старший науковий співробітник Фонду захисту демократій Джонатан Конрікус заявив, що успіх ізраїльської протиповітряної оборони дає уряду час сформулювати “розумну і довгострокову стратегію”, а не реагувати під впливом “гніву і примусу”.

Читайте також

Українці знають увесь жах аналогічних атак з боку РФ: Зеленський засудив атаку на Ізраїль

Аналітики також звернули увагу на коротку та стриману заяву прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху: Ми перехопили. Ми запобігли. Разом переможемо! Колишній старший офіцер розвідки Мірі Ейсін сказала, що прем’єр зробив дуже лаконічну заяву, а “він зазвичай так не робить”. Вона додала, що він не сказав: Тепер ми знищимо Іран.

Газета Wall Street Journal припускає, що внаслідок атаки Ірану, Ізраїль, схоже, значною мірою відновив свій авторитет у світовому співтоваристві, який був підірваний жертвами серед цивільних у Газі.

Ізраїльський військовий генерал у відставці Ноам Тібон вважає, що в ситуації з нападом Ірану, Ізраїль вперше здобув перемогу.

— Захід допомагає, стоїть поруч з нами, і якщо Ізраїль не буде обережним, він все це зведе нанівець, так само, як це сталося в Газі, – каже він.

Тіньова війна може перетворитися на руйнівний конфлікт

Газета New York Times з огляду на думки аналітиків та чиновників пише, що коли Іран напав на Ізраїль, як і обіцяв, він сподіватиметься уникнути ширшої війни.

Іранці атакували лише військові об’єкти, очевидно, намагаючись уникнути жертв серед цивільного населення, і заздалегідь проанонсували свою атаку, пише видання.

— Уряд Ірану, схоже, дійшов висновку, що удар по Дамаску був стратегічним переломним моментом, в якому відмова від удару у відповідь мала б більше недоліків, ніж переваг. Але водночас тіньова війна, яку він веде з Ізраїлем вже багато років, ризикує перетворитися на дуже реальний і дуже руйнівний конфлікт, – сказав директор Міжнародної кризової групи з питань Ірану Алі Ваез.

Він також додав, що це може втягнути у конфлікт Сполучені Штати.

Директорка програми Близького Сходу і Північної Африки в Chatham House Санам Вакіл вважає, що іранці вже розіграли свою карту.

Зараз, за словами її словами, обидві сторони опинилися у конфронтації, в якій обидві були готові до ескалації, але знали, що це призведе до величезної шкоди для них самих.

Читайте також

Після атаки Ірану на Ізраїль у Польщі закликали США розблокувати допомогу Україні

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12646
Опубліковано: 14.04.24