Dark mode


A+ | Скинути | A-
Керченський міст може бути зруйнований комбінованою атакою в наступні 100 днів – The Sun
Керченський міст може бути зруйнований комбінованою атакою в наступні 100 днів – The Sun
Україна здатна знищити Кримський (він же Керченський) міст в окупованому Росією Криму до середини літа.

З такою оцінкою виступив британський таблоїд The Sun, поговоривши зі старшим науковим співробітником Інституту Гадсона і директором Центру оборонних концепцій і технологій Браяном Кларком, який є експертом з військово-морських операцій і радіоелектронної боротьби.

Руйнування Кримського мосту

За підрахунками видання, знищення такої незаконної споруди, як Кримський міст, може статися в разі “пекельного бомбардування” британськими ракетами Storm Shadow, українськими морськими дронами і західними винищувачами F-16.

Це все може остаточно знищити єдину сухопутну артерію, яка з’єднує український півострів із материковою Росією.

The Sun пише, що українські військові чиновники мають на меті – у межах 100 наступних днів реалізувати план зі знищення Керченського мосту.

Чим знищити Кримський міст

Брайан Кларк вважає, що атака по мосту може бути поєднана з ударом ракетами Storm Shadow і морськими дронами, які вибухнуть біля основи шляхопроводу.

За його оцінкою, для першого удару Україні знадобиться не менше 20-40 відповідних крилатих ракет. Після пошкодження верхньої частини моста мають бути завдані удари по основі незаконної конструкції.

Видання вказує, що для російського диктатора Володимира Путіна 18-кілометровий Керченський міст, який він назвав “дивом” після завершення будівництва, – це зримий символ його уявного тріумфу в “окупації” Криму 2014 року.

– Для України міст є метою номер один – гротескною демонстрацією 10 років російської окупації. Його знищення стало б важливим кроком до перемоги у війні на Чорному морі, відрізавши головний маршрут російських військових поставок і задушивши військову машину Путіна, – пише таблоїд.

При цьому Брайан Кларк визнає, що Кримський міст – “міст у світі, який найактивніше захищають”.

За його оцінкою, результат від знищення Кримського мосту полягає для України у трьох площинах:

– Одна мета – символічна, інша – запобігти поповненню запасів Чорноморського флоту, а третя – відрізати її (Росії, – Ред.) війська і витіснити їх з півострова, – наводить його слова видання.

Атаки по Кримському мосту

Нагадаємо, у минулому Служба безпеки України вже організовувала дві ефективні атаки по мосту.

Так, у жовтні 2022 року вантажівка з вибухівкою зробила величезну дірку посеред мосту, а також змогла підпалити залізницю і затопити частину шляхопроводу.

Уже в липні минулого року внаслідок нічної атаки морськими безпілотниками ділянку дороги на мосту було сильно пошкоджено, що завадило Росії перекинути танки і вантажі до Криму.

Кримський міст – мета номер один для України

Раніше президент Володимир Зеленський говорив, що знищення Керченського мосту може статися вже цього року. На його думку, Україна не тільки має всі юридичні та моральні права на знищення так званого Кримського мосту, а й обов’язково скористається цими правами.

Цьому передувала подібна заява командувача Військово-морськими силами ЗСУ Олексія Неїжпапи, який заявив, що Керченський міст, імовірно, буде зруйновано вже цього року.

Читайте також

Залишається важливою ціллю: Буданов про Кримський міст

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 9675
Опубліковано: 14.04.24