Dark mode


A+ | Скинути | A-
Росія програє війну в Україні: професор у Пекіні назвав чотири фактори
Росія програє війну в Україні: професор у Пекіні назвав чотири фактори
Війна Росії проти України стала переломним моментом після закінчення Холодної війни, що матиме глибокий та довготривалий вплив на світову політику. Попри нинішню перевагу Росії на полі бою, її поразка неминуча.

Таку думку висловив професор Пекінського університету Фен Юйцзюнь у статті для The Economist щодо “китайського погляду” на війну.

Чому Росія програє війну – основні причини

Він зазначив, що на перебіг війни впливатимуть чотири основні чинники:

рівень опору та національної єдності, який демонструють українці;

міжнародна підтримка України, яка, хоча останнім часом не виправдовує очікувань країни, залишається широкою;

характер сучасної війни, яка включає поєднання індустріальної могутності та систем командування, управління, зв’язку і розвідки. Однією з причин, чому Росія веде цю війну, є те, що вона ще не оговталася від драматичної деіндустріалізації, якої зазнала після розпаду СРСР;

Інформація. Коли справа доходить до ухвалення рішень, Володимир Путін перебуває в інформаційному коконі через тривале перебування при владі. Кремлю бракує доступу до точних розвідданих, а система, якою вони керують, не має ефективного механізму виправлення помилок.

Фен пишу, що ці чотири фактори у поєднанні роблять остаточну поразку Росії неминучою.

— З часом вона буде змушена піти з усіх окупованих українських територій, включно з Кримом. Її ядерний потенціал не є гарантією успіху. Хіба ядерна Америка не пішла з Кореї, В’єтнаму та Афганістану? – каже професор.

Він зауважує, що попри те, що війна для України дається дорого, сила та єдність опору країни зруйнувала міф про “непереможну Росію”. Фен вважає, що Україна ще може повстати з попелу. А, коли війна закінчиться, вона може розраховувати на можливість приєднання до Європейського Союзу та НАТО.

Читайте також

Китай має надіслати чіткі сигнали Росії щодо її війни проти України – очільник МЗС Франції

Професор також вважає, що війна є поворотним моментом для Росії. Вона прирекла режим Путіна на широку міжнародну ізоляцію. Він згадав також повстання вагнерівців, етнічну напругу в Росії і нещодавній теракт в Москві.

— Все це свідчить про те, що політичні ризики в Росії дуже високі. Путін нещодавно був переобраний, але він стикається з усіма видами можливих подій, які можуть стати чорним лебедем (метафора, що описує подію, яка стає несподіванкою, має значний ефект і часто недоречно раціоналізується постфактум).

На додачу війна переконує все більше колишніх радянських республік у тому, що імперські амбіції Росії загрожують їхній незалежності, суверенітету і територіальній цілісності. Дедалі більше усвідомлюючи, що про перемогу Росії не може бути й мови. Такі держави дистанціюються від Москви різними способами.

Про відносини Китаю та Росії

Відносини Китаю з Росією не є стабільними, і на них вплинули події останніх двох років. Остання поїздка глави МЗС РФ до Пекіна більше була схожа на дипломатичну спробу Москви показати, що вона не самотня, ніж справжнім проявом любові.

З початку війни Китай провів два раунди дипломатичного посередництва.Фен пише, що Пекін хоче завершити цю війну шляхом переговорів, що свідчить на те, що Китай і Росія – дуже різні країни.

— Росія прагне підірвати наявний міжнародний і регіональний порядок за допомогою війни, тоді як Китай хоче вирішувати питання мирним шляхом, – додає він.

Професор зауважує, що атаки росіян українських міст та об’єктів свідчать про те, що Москва готова до подальшої ескалації. Фен вважає, що за відсутності фундаментальних змін у політичній системі та ідеології Росії, заморожений конфлікт лише дозволить Росії продовжувати розпочинати нові війни після перепочинку, наражаючи світ на ще більшу небезпеку.

Читайте також

Секретар РНБО сказав, за яких умов російські еліти підуть проти Путіна

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15480
Опубліковано: 15.04.24