Dark mode


A+ | Скинути | A-
Скільки років триває аспірантура в Україні у 2024 році
Скільки років триває аспірантура в Україні у 2024 році
Аспірантура у перекладі з латини aspirans означає – той, хто домагається та прагне чогось. Це форма підготовки наукових і науково-педагогічних кадрів у закладах вищої освіти (ЗВО) і науково-дослідних установах (НДУ). Аспірантура необхідна людям, які хочуть займатися науковою діяльністю чи викладанням та стати кандидатом наук.

Скільки років потрібно вчитися на аспірантурі в Україні – в матеріалі на Фактах ICTV.

Аспірантура: скільки років треба навчатися

Аспірантура – це перший крок на шляху до наукової діяльності. Аспірант – це кандидат наук із перспективою стати професором чи викладачем та можливістю займатися науковими дослідженнями.

На відміну від магістратури, на яку вступають люди з дипломом бакалавра/спеціаліста, вступити на аспірантуру можна тільки після закінчення магістратури. Тобто аспірантура є продовженням навчання після магістратури.

Аспірантуру можна проходити в університеті, в якому студент закінчував магістратуру, а також безпосередньо у науково-дослідному інституті.

Скільки ж років потрібно вчитися на аспірантурі, щоб отримати статус кандидата наук?

У середньому навчання аспірантів триває до п’яти років. Два-три роки надаються для підготовки та захисту дисертаційної роботи. Після закінчення навчання в аспірантурі студент отримує статус дослідника до того моменту, поки не захистить дисертацію через ВАК. Тільки після ретельної перевірки, успішного затвердження та захисту дисертації надається статус кандидата наук.

Якщо студент не пройшов етап захисту дисертації, то після закінчення аспірантури він отримує диплом, що підтверджує складання іспитів.

Зверніть увагу! Правила, умови та особливості навчання можуть змінюватись залежно від обраного ВНЗ.

Варто зазначити, що крім наукової роботи, майбутньому науковцю потрібно написати кілька наукових статей, скласти 3 кандидатських іспити (зазвичай це філософія, іноземна мова та іспит за фахом), а також виконати  необхідний для кандидата мінімум.

Крім того, бажано вести семінари, приймати іспити та виступати на вишівських конференціях – це важливо для майбутніх викладачів.

Не так важливо, скільки років триває аспірантура в Україні, оскільки отриманні знання відкривають безмежні можливості у світ науки та надають доступ до наукових досліджень.

Читайте також

Які правила вступу в аспірантуру в Україні у 2024 році

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11861
Опубліковано: 17.04.24