Dark mode


A+ | Скинути | A-
На США припадають 70% іноземних деталей, знайдених у російських ракетах, - ОП
На США припадають 70% іноземних деталей, знайдених у російських ракетах, - ОП
У російських ракетах, якими ворог б'є по Україні, знаходять іноземні компоненти. При цьому 70% деталей припадає на американські компанії.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "Тріщина у західному щиті. Як Росія обходить санкції і що може її зупинити".

Останнім часом більшає кількість інформації про те, що західні санкції не вплинули належним чином на російський військово-промисловий комплекс. Зокрема, йдеться про іноземні деталі у російській техніці, боєприпасах та ракетами. До прикладу, у ракеті 3М22 "Циркон", яку наприкінці березня росіяни запустили на Київ, знайшли деталі американського виробництва 2023 року.

Варто зазначити, що у ракетах російської армії багато деталей саме американських виробників. Національне агентство з питань протидії корупції України зафіксувало майже 2 тисячі 800 іноземних компонентів, знайдених у російській військовій техніці.

У дослідженні Київського інституту економіки та групи Єрмака-Макфола зазначається, що фактично 95% компонентів виробляються компаніями, які знаходяться у країнах, що підтримують санкції проти РФ. При цьому 70% компонентів припадає на США. 

Аналітики групи Єрмака-Макфола виділяють реекспорт як головний шлях отримання західної мікроелектроніки. Фактично деталі "дрейфують" між країнами, поки зрештою не опиняються у Росії.

"Це може бути бразильська компанія або Дубаї. Далі комплектуюча їде, наприклад, уже ближче до Росії, тобто до умовного Казахстану. Там уже другий ланцюг, третій ланцюг, а з Казахстану він йде або легально як реекспорт, або як контрабанда через кордон вже ближчий до російських заводів", - пояснив радник голови ОП, секретар міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола Владислав Власюк.

Іноземні компоненти для зброї РФ

У грудні 2023 року The New York Times писало, що російська влада і компанії об'єдналися і звернулися до Марокко і Туреччини для використання їхніх портів в ухиленні від санкцій проти РФ.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що у російських "Кинджалах" виявлено щонайменше 49 типів компонентів, які Росія не виробляє, а у Х-101 - щонайменше 53 типи таких компонентів.

За даними Reuters, США намагаються зупинити потрапляння американських компонентів до Росії, які вона використовує для виробництва збої.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10160
Опубліковано: 19.04.24