Dark mode


A+ | Скинути | A-
Допомога Україні від США: Палата представників просунулася на шляху до голосування
Допомога Україні від США: Палата представників просунулася на шляху до голосування
У п’ятницю Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт про те, щоб направити допомогу Україні та іншим партнерам США за кордоном, подолавши ключову процедурну перешкоду під назвою adopt the rule, або “правило”.

Як зазначає The Hill, те, що демократи підтримали цей захід – це рідкісний крок з боку партії меншості, але вкрай важливий для просування пакета в умовах сильної опозиції всередині палати парламенту.

Конгрес США зробив крок на шляху до підтримки України

Палата представників схвалила “правило” про іноземну допомогу під час голосування 316-94, у такий спосіб відкривши дебати щодо чотирьох законопроєктів, які об’єднують військову допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню з гуманітарною допомогою Газі та іншим зонам глобальної війни.

Таким чином, успішне ухвалення “правила” передує остаточному ухваленню всіх чотирьох заходів.

Очікується, що фінальний розгляд за всіма пакетами допомоги, включно з фінансуванням для України, розпочнеться ввечері в суботу (близько 20:30 за часом Києва).

Таким чином, просування на шляху до голосування ще на один крок наближає спікера палати Майка Джонсона до ухвалення пакета зовнішньої допомоги, що був предметом інтенсивних дебатів протягом останніх місяців.

Слід зазначити й те, що президент США Джо Байден раніше дав “зелене світло” пакету зовнішньої допомоги, а також був публічно підтриманий частиною демократів.

– Двопартійне голосування в п’ятницю за просування пакета зовнішньої допомоги, а також рішення Джонсона ризикнути своїм кріслом, щоб винести його на обговорення, відображають терміновість, яку відчувають лідери обох партій, оскільки Україна відчуває брак озброєнь, а Ізраїль перебуває під обстрілом з боку Ірану, – пише видання.

Детальніше про те, як відбуватиметься процедура щодо голосування за підтримку України та інших партнерів США в парламенті Америки – читайте на Фактах ICTV.

Проти пакета виступають республіканці

Водночас, The Hill вказує, що двопартійне голосування напевно поставить Джонсона в ситуацію ще більш гарячої конфронтації з радикальними республіканцями, які різко критикують як спікера, так і пакет допомоги.

Серед невдоволення радикальних республіканців присутній як сам факт виділення допомоги на мільярди доларів для України, так і відсутність заходів з безпеки кордонів США в законопроєкті. Крім того, в докір своєму однопартійцю Джонсону деякі республіканці ставлять те, що він схильний працювати з демократами для просування ключових пріоритетів.

Підкреслюючи ці внутрішні протиріччя, три республіканці в профільному комітеті Палати представників проголосували проти цього “правила” на засіданні в четвер пізно ввечері, а 55 консерваторів проголосували проти, коли його було винесено на засідання Палати в п’ятницю вранці.

– Внутрішнє протистояння тому, що історично було стандартним процедурним питанням, у цьому Конгресі перетворилося на рутину, оскільки консерватори намагаються змусити лідерів Республіканської партії активніше боротися за пріоритети республіканців – динаміка, що призвела до усунення колишнього спікера Кевіна Маккарті в жовтні минулого року, – зазначає The Hill.

Однак, як пише видання, попри драму в американському парламенті, посада Джонсона, схоже, в безпеці.

Депутатка Марджорі Тейлор Грін подала резолюцію про зміщення спікера, але вона не сказала, коли планує ініціювати голосування щодо неї.

Примітно, що 45-й президент США, республіканець Дональд Трамп підтримав Джонсона під час спільного виступу в Мар-а-Лаго минулого тижня, що стало певним вотумом довіри від лідера Республіканської партії.

На думку The Hill, навіть якщо Грін винесе на голосування відсторонення Джонсона з посади спікера, демократи, найімовірніше, втрутяться і врятують його. Низка демократів останніми місяцями заявили, що якщо спікер надаватиме допомогу Україні, вони захистять його від перевороту, який можуть організувати радикальні республіканці.

Читайте також

Якщо шукаєте фашизм, подивіться на РФ: у Конгресі США відповіли республіканці Грін за її критику України

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13195
Опубліковано: 19.04.24