Dark mode


A+ | Скинути | A-
Джонсон молився перед голосуванням: що пише західна преса про допомогу США Україні
Джонсон молився перед голосуванням: що пише західна преса про допомогу США Україні
У суботу Палата представників Конгресу США ухвалила рішення про виділення Україні $61 млрд як додаткового фінансування, поклавши край шестимісячному політичному глухому куту, під час якого скорочувалися запаси української армії у війні з Росією.

Допомога Україні буде об’єднана з фінансуванням Ізраїлю і Тайваню, що дасть змогу сформувати пакет зовнішньої допомоги на загальну суму $95 млрд.

Одну з головних ролей у питанні винесення цього законопроєкту на голосування зіграв республіканець і спікер Палати представників Майк Джонсон, який працював із демократами і подолав запеклі заперечення своєї власної партії проти фінансування України.

Зрештою, у палаті змогли ухвалити цей закон за двопартійного голосування 311 проти 112.

Детальніше про те, що стояло у Джонсона на шляху до рішення щодо допомоги Україні – читайте в огляді західної преси на Фактах ICTV.

Axios: Нинішній Конгрес – це суцільний бардак

Видання Axios пише, що в питанні голосування за допомогу Україні та іншим союзникам США, спікер Палати представників Майк Джонсон зробив те, “що рідко, якщо взагалі коли-небудь, можна було побачити в епоху MAGA (так в Америці називають неформальний рух, очолюваний 45-м президентом США Дональдом Трампом, – Ред.)”.

– Він кинув виклик найбільш гучним і загрозливим діячам Республіканської партії, глибоко покопався в урядовій розвідці – і змінив свою позицію щодо найважливішого зовнішньополітичного закону за останні роки, – пише видання.

Axios вказує, що це важливо ще й тому, що Джонсон не тільки змінив свою власну позицію з питання фінансування та озброєння України, а й кинув виклик більшості членів своєї партії, щоб зробити це. Крім того, він ризикував своєю посадою спікера, щоб провернути це.

– В епоху племінної політики і дисфункції Конгресу країна стала свідком рідкісного тріумфу послідовної двопартійності. Якщо ви любите, коли обидві сторони працюють разом, щоб робити важкі речі, то це був саме такий випадок, – пише видання.

Також відзначається і протистояння з боку радикальних республіканців у Палаті представників, оскільки деякі з них, будучи найвпливовішими, оскільки обіймають посади голів комітетів, проголосували проти рішення Джонсона щодо України.

– Республіканці мають довгу історію того, що вони ніколи не дозволяли голосувати за те, проти чого виступала більшість у Республіканській партії. Тому протягування цього питання було тим більш приголомшливим, – пише видання.

Деякі з однопартійців Джонсона назвали його “справжнім рейганівським республіканцем”.

– Нинішній Конгрес – це суцільний бардак. Республіканці витратили стільки ж часу на звільнення або погрози звільнити свого лідера, скільки й на законотворчість. Але це була перерва історичного значення. Україна отримає свою зброю, Ізраїль – фінансову допомогу, а TikTok – розплату. І це все ще може коштувати Джонсону роботи, – резюмує видання.

Bloomberg: Ризикований крок для Джонсона

Агентство Bloomberg зазначає, що ухваливши рішення щодо допомоги Україні, Джонсон проігнорував вимоги ультраконсерваторів-республіканців долучити до закону про безпеку кордонів США тільки республіканський законопроєкт, що позбавило б його шансів у Сенаті, який контролюється демократами.

Він також поклався на демократів, щоб подолати процедурні перешкоди для ухвалення закону, порушивши десятиліття традицій і піддавши ризику своє спікерство.

Три ультраконсервативні законодавці – Марджорі Тейлор Грін, Томас Массі та Пол Госар – заявили, що готові проголосувати за відсторонення Джонсона від посади.

– Нічого не робиться ні для охорони нашого кордону, ні для скорочення боргу. Україна навіть не є членом НАТО, – заявив Грін у суботу.

Массі в суботу висловив сподівання, що зростаюча опозиція республіканців зрештою змусить Джонсона піти у відставку.

– Але якщо справа дійде до цього, то буде призначено голосування, – сказав він, щоб змістити Джонсона.

Як зазначає Bloomberg, щоб позбавити Джонсона посади спікера, “цим заколотникам знадобиться співпраця демократів”, багато з яких заявили, що захищатимуть республіканця Джонсона після того, як він уклав угоду про надання іноземної допомоги.

Фото: Getty Images

CNN: Спікер Джонсон молився перед ухваленням рішення щодо допомоги Україні

Телеканал CNN вказує на роль спікера Палати представників Майка Джонсона в питанні підтримки України в нижній палаті американського Конгресу.

Як пише видання, наступного дня після нападу Ірану на Ізраїль спікер Джонсон розмовляв телефоном із людиною, яка “несподівано стала володарем ключів до його законодавчої програми і, можливо, до його власного майбутнього”. Цією людиною був лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс.

У телефонній розмові, про яку раніше не повідомлялося, Джонсон заявив, що готовий ухвалити рішення про зовнішню допомогу, навіть якщо це викличе гнів республіканців, які не підтримують додаткову допомогу Україні, і може коштувати йому роботи, повідомило CNN джерело, знайоме з ходом розмови.

За даними CNN, які посилаються на свої джерела, Джеффріс натиснув на Джонсона, запитуючи, скільки республіканців він може залучити до підтримки допомоги Україні, знаючи, що решту повинні будуть залучити демократи.

– Але коли в понеділок Джонсон повернувся до Вашингтона, щоб окреслити свій подальший шлях, він зіткнувся зі шквалом нападок з боку багатьох своїх колег по Республіканській партії, – пише видання.

Уже у вівторок Джонсон сидів у своєму кабінеті, коли до нього стікалися радикальні республіканці, щоб висловити свої скарги і вимоги з приводу поділу пакетів допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. До вечора він вирішував, як вчинити далі.

– Він розривався між спробами зберегти роботу і вчинити правильно. Він молився над цим питанням, – сказав CNN голова Палати представників у закордонних справах Майкл Маккол, один із головних захисників України, який був із Джонсоном у ніч перед оприлюдненням закону.

У підсумку в середу Джонсон твердо вирішив, що перебуває на правильному шляху, ухваливши найважливіше рішення у своїй політичній кар’єрі – про виділення мільярдів доларів на іноземну допомогу. Кульмінацією цього рішення стала напружена сцена на поверсі Палати представників, коли члени-республіканці обмінювалися образами, а спікер керував своїми ворогуючими фракціями.

У посланні своїм колегам перед публікацією законодавчого тексту Джонсон визнав “значну кількість відгуків та обговорень з боку членів” Конгресу. А публічно Джонсон – який обійняв цю посаду дещо випадково, після того як у жовтні було зміщено колишнього спікера Кевіна Маккарті – був ще прямолінійнішим.

– Моя філософія – робити правильні речі і дозволити тріскам падати туди, куди вони можуть. Якби я діяв зі страху перед клопотанням про звільнення, я б ніколи не зміг виконувати свою роботу. Історія судить нас за те, що ми робимо. Зараз критичний момент… Я можу прийняти егоїстичне рішення і вчинити по-іншому, але я роблю те, що вважаю правильним. Я вважаю, що надання допомоги Україні зараз критично важливе, – сказав спікер.

CNN називає те, що спікер Палати представників все ж таки вирішив ухвалити рішення про допомогу Україні “чудовою еволюцією Джонсона”, який раніше голосував проти подібного фінансування для Києва як рядовий член.

Крім того, вплив на Джонсона справили кілька фігур як з американської політики, так і з української. Серед них республіканець і колишній держсекретар США Майк Помпео, президент України Володимир Зеленський і директор ЦРУ Білл Бернс, брифінг від якого спікер Палати представників вислухав зовсім недавно.

У брифінгу глава ЦРУ, як пише CNN, намалював Джонсону “важку картину” щодо ситуації на полі бою в Україні та про глобальні наслідки бездіяльності.

– Брифінг справив незабутнє враження, і Джонсон дедалі більше переконувався в тому, що доля західної демократії лежить на його плечах, – пише CNN з посиланням на близьких до спікера джерел.

Крім того, ще одним фактором, за словами джерел, могло стати те, що старшого сина Джонсона нещодавно прийняли до Військово-морської академії США.

Politico: допомога США для України – це “домашня робота” для Європи

Марафонські зусилля з ухвалення американського законопроєкту, який ще має бути схвалений Сенатом, в останні кілька тижнів підштовхнули Європу до розгляду питання про додаткову військову допомогу для розореної війною України.

Видання Politico зазначає, що європейські лідери високо оцінили ухвалення Палатою представників Конгресу США в суботу пакету допомоги Україні в розмірі $60,8 млрд, однак деякі з них попередили, що Європі терміново потрібна додаткова підтримка напередодні запеклих наступів Росії, які очікуються в найближчі місяці.

Агентство вказує, що деякі європейські лідери скористалися голосуванням США, щоб закликати Європу не заспокоюватися і не втрачати темп, оскільки нова підтримка від Вашингтона, як очікується, скоро буде спрямована в Україну.

– Сподіваюся, це голосування спонукає всіх союзників переглянути свої склади і зробити більше, – заявила прем’єр-міністр Естонії Кайя Каллас у соцмережі X (колишньому Twitter).

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрем також закликав європейців “згадати, що ЄС тепер повинен збільшити власне виробництво озброєнь, боєприпасів і поставок, щоб допомогти Україні на довгостроковій основі”.

– Сьогоднішнє голосування показує, що це необхідно. Ми також повинні зробити свою власну домашню роботу, – додав Біллстрем.

Його чеський колега Ян Ліпавський підтримав цю думку, сказавши: “Європа теж повинна зробити більше. Наші коливання і нерішучість у наданні ефективної підтримки Україні тільки мотивують Кремль на подальшу агресію, яка забирає більше життів”.

Politico зазначає, що вирішальне випробування для Європи настане в понеділок, коли 27 міністрів закордонних справ ЄС зберуться в Люксембурзі, щоб спланувати майбутню військову допомогу Києву. Міністри закордонних справ і оборони України мають віртуально долучитися до обговорення.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Баербок, ключова чиновниця, яка стоїть за останнім кроком з надання Києву додаткових систем ППО, привітала законодавчий крок США, назвавши це “днем оптимізму для України та європейської безпеки”.

При цьому, з посиланням на анонімного високопоставленого українського офіцера, телеканал вказує, що час постачання допомоги від США на фронт залежить від багатьох факторів.

– Реалізація може зайняти тижні, а доставка – місяці, – сказав український чиновник.

Читайте також

США відрядять до Києва військових радників: допомагатимуть обслуговувати озброєння

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15433
Опубліковано: 21.04.24