Dark mode


A+ | Скинути | A-
Допомога США може зупинити намір РФ захопити Часів Яр до 9 травня – Зеленський
Допомога США може зупинити намір РФ захопити Часів Яр до 9 травня – Зеленський
Нова допомога від Сполучених Штатів дасть Україні шанс на перемогу у війні з Росією. Крім того, вона дасть можливість зупинити наступ російських військ на місто Часів Яр у Донецькій області, яке Кремль хоче окупувати до 9 травня.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю для програми Зустріч із пресою на каналі NBC News.

Допомога, що дає шанс на перемогу України

Він подякував американським політичним лідерам за схвалення пакета допомоги Україні у вихідні.

– Я думаю, що ця підтримка справді зміцнить Збройні сили, я молюся, і в нас буде шанс на перемогу, якщо Україна справді отримає систему озброєння, якої ми так потребуємо, якої так потребують тисячі солдатів, – сказав Зеленський.

Цьому передувало рішення Палати представників Конгресу США в суботу, де більшістю голосів ухвалили законопроєкт про надання Україні допомоги в розмірі $60,8 млрд.

Очікується, що законопроєкти Палати представників пройдуть через Сенат цього тижня, на чому особливо наполягає Зеленський.

– Нам дійсно потрібно довести справу до кінця. Ми повинні отримати схвалення Сенату, – сказав він у неділю.

У такий спосіб Україна хоче прискорити процес, каже Зеленський, “щоб якомога швидше – не через півроку – отримати відчутну допомогу для солдатів на передовій, щоб вони могли рухатися вперед”, додав він.

Примітно, що у своїй заяві після ухвалення законопроєктів Палатою представників президент Джо Байден закликав Сенат “швидко надіслати цей пакет на мій стіл, щоб я міг підписати його як закон, і ми могли швидко спрямувати до України зброю та обладнання для задоволення їхніх нагальних потреб на полі бою”.

Зброя США допоможе зупинити наступ на Часів Яр

Володимир Зеленський повторив заяву головкому ЗСУ Олександра Сирського про те, що Росія збирається до 9 травня захопити Часів Яр у Донецькій області. Крім того, російські війська мають намір у червні 2024 року розпочати контрнаступ, нагадав він.

Однак, допомога США може не дати цим планам Кремля реалізуватися.

– До 9 травня Росія розраховує на сході України зайняти Часів Яр… Я розраховую, що ми вистоїмо, що надійде зброя вчасно, і ми зможемо відбити ворога, а потім розбити плани РФ щодо повномасштабних контрнаступальних дій у червні, – сказав президент України.

Нагальні потреби України

В інтерв’ю NBC News Зеленський також розповів про ці нагальні потреби ЗСУ, заявивши ведучій, що Україні потрібна далекобійна зброя, “щоб не втрачати людей на передовій, тому що в нас є втрати, тому що ми не можемо дотягнутися так далеко. Наша зброя не настільки далекобійна”.

– Нам потрібно (це, – Ред.) і протиповітряна оборона. Це наші пріоритети на даний момент, – додав він.

Відповідаючи на запитання, чи допоможе ця допомога Україні виграти війну, чи тільки продовжить її, Зеленський сказав:

– Це залежить від того, коли ми дійсно отримаємо зброю на землі. Як ви сказали, Крістен, якщо ми отримаємо її за пів року – що ж, у нас (уже, – Ред.) процес застопорився на пів року, і ми зазнаємо втрат за кількома напрямками. Втрати в людях, у техніці, – сказав президент України.

Глава української держави додав, що “зараз у нас є шанс стабілізувати ситуацію і перехопити ініціативу, тому нам і потрібні системи озброєнь”.

– Якщо США називають конкретні терміни війни, то все залежить від того, як скоро вони отримають цю допомогу. Тут так багато змінних, так багато факторів, – нарікає президент.

Читайте також

Поки надійде допомога США Україні, РФ може активізувати атаки – ISW

Вплив Трампа на війну в разі переобрання

Зеленський також відреагував на нещодавні повідомлення про те, що колишній президент США Дональд Трамп, якщо його оберуть, чинитиме тиск на Україну, щоб вона віддала частину території Росії в обмін на припинення війни, сказавши: “у чутки і різну інформацію я слабо вірю“.

Він також висловив сумнів у тому, що Путін коли-небудь погодиться на таке врегулювання і буде його дотримуватися, нагадавши, що “Путіну ніколи не можна довіряти”.

– Стратегія припинення війни має ґрунтуватися не на словах, які говорить Путін або якісь інші люди з його оточення, а на чомусь дуже конкретному, на чомусь дуже відчутному в Україні, незалежному і демократичному, – сказав він.

Президент упевнений, що в незалежності України зацікавлені всі.

– Усі політичні лідери, вони також зацікавлені в тому, щоб Україна була незалежною, суверенною і демократичною. У цьому зацікавлені і республіканці, і демократи, – наголосив Зеленський.

Армії США не треба воювати, це робить Україна

NBC вказує, що протягом кількох тижнів Зеленський висловлював нагальну потребу в озброєнні та постачанні, щоб продовжувати захищати Україну від російських атак.

За ті місяці, що США не надавали допомогу Україні, українські військові запаси виснажилися, і в лютому Силам оборони необхідно було відступити з одного з ключових східних міст – Авдіївки.

Попри це, у неділю президент Зеленський прокоментував окремі нарікання на те, що США вклали надто багато грошей у війну та продовжуватимуть це робити: “(Американці, – Ред.) насамперед захищають свободу та демократію по всій Європі”.

– Армії США зараз не потрібно воювати, захищаючи країни НАТО. Цим займаються українці. І це всього лише боєприпаси, які надає цивілізований світ, і я думаю, що це гарне рішення, – сказав глава держави.

Читайте також

Джонсон молився перед голосуванням: що пише західна преса про допомогу США Україні

Фото: Нацполіція Донеччини

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 18992
Опубліковано: 21.04.24