Dark mode


A+ | Скинути | A-
Смертоносніші, ніж рак: учені про небезпеку перелому стегна в людей, старших за 65 років
Смертоносніші, ніж рак: учені про небезпеку перелому стегна в людей, старших за 65 років
Команда канадських учених під час дослідження з’ясувала, що переломи стегна більш смертоносні, ніж рак, для людей, старших за 65 років. За словами вчених, багато смертей спричинені ускладненнями, спровокованими травмою, такими як серцева недостатність або пневмонія.

– Дослідження показало, що люди старше 65 років, які перенесли перелом стегна, з більшою ймовірністю помруть протягом п’яти років, ніж пацієнти, у яких розвинувся рак молочної залози, – ідеться в повідомленні.

Дослідження

Хоча переломи кісток часто сприймаються як відносно легкі травми, дослідження 100 000 літніх пацієнтів з переломами показало, що в середньому 40-50% чоловіків помирають протягом п’яти років після перелому стегна, причому ризик смерті збільшується з віком.

Читайте також

Навіть якщо немає остеопорозу: ці прості поради вчених убережуть від перелому стегна

Також з’ясувалося, що 20-30% жінок, старших за 65 років, помирають протягом п’яти років після перелому стегна. Трохи вищим був лише рівень смертності після перелому хребта.

Ускладнення після травми

За словами вчених, багато випадків смерті спричинені ускладненнями, спричиненими травмою, наприклад, серцевою недостатністю або пневмонією.

Дослідження, засноване на медичних записах Онтаріо, Канада, показало, що люди, старші за 85 років, піддаються найбільшому ризику смерті після перелому – найчастіше пацієнти помирають протягом місяця після травми.

Для порівняння, майже дев’ять із десяти жінок із раком грудей, як очікується, проживуть ще п’ять років. Тим часом, як показав аналіз, ризик смерті від перелому у людей, старших за 65 років, аналогічний ризику розвитку раку простати.

Основна причина переломів

Результати підтверджуються попереднім дослідженням у Великій Британії, яке засвідчило, що 28% людей віком понад 60 років, які перенесли перелом стегна, помирають протягом року після травми.

Ці висновки посилили заклики вчених до поліпшення діагностики та лікування остеопорозу – стану, що послаблює кістки і збільшує ризик переломів, а також є основною причиною переломів у літніх людей.

Експерти кажуть, що результати підкреслюють серйозну загрозу остеопорозу, який можна ефективно лікувати за допомогою низки заходів зі зміцнення кісток, включно з ліками, якщо почати лікування досить рано.

Джерело: Express

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 7733
Опубліковано: 22.04.24