Dark mode


A+ | Скинути | A-
Чи можна приймати душ та мити голову за підвищеної температури
Чи можна приймати душ та мити голову за підвищеної температури
Сонце, повітря і вода – найкращі друзі, але за однієї умови – якщо людина почувається добре. Коли ж ми хворіємо, наш стан погіршується: очі сльозяться, ніс червоніє, волосся стає жирним. Тоді постає питання: чи можна у такій ситуації, надто, якщо є температура, приймати душ і мити голову?

Щоб з’ясувати це, Факти ICTV звернулися до сімейної лікарки Ірини Микити, яка дала поради щодо гігієнічних заходів під час застуди.

Гігієна під час хвороби

Грип, застуда, ГРВІ мають майже однакові симптоми. Проте варто все ж таки отримати консультацію фахівця, щоб уникнути негативних наслідків.

– Гігієнічні процедури, такі як душ, ванна та миття голови, звісно, підтримують шкіру та волосся в належному стані, навіть коли ви застуджені. Але за високої температури варто орієнтуватися на загальне самопочуття. Якщо вам зле, спочатку прийміть препарати для зниження температури, а потім – душ, – пояснює фахівчиня сімейної медицини.

Гігієнічні процедури полегшують стан і під час застуди. Але в будь-якому разі треба звернутися до лікаря, який дасть індивідуальні поради.

Якщо душ/ванна за станом здоровʼя протипоказані, то завжди можна мокрим рушником/пелюшкою протерти ділянки шиї, пахв, паху.

– Загалом немає такої хвороби, за якої не рекомендовано митися. Навіть при вітрянці потрібно це робити, – зазначає Ірина Микита.

Купати дитину чи ні під час застуди

Це залежить від її стану. Наявність температури свідчить про те, що організм активно бореться з інфекцією. За високої температурі дитина  пітніє, тобто виникає середовище для розмноження бактерій.

З огляду на це, душ або ванна необхідні. Якщо ні, можна мʼяко обтерти дитину мокрим рушником. Звісно, якщо стан хворого дозволяє. Крім того, водні процедури підвищують настрій дитини, що сприятиме одужанню. Проте лікарка нагадує, що обтирати дитину оцтом чи горілкою не можна.

– Ще раз наголошую, важливо проконсультуватися з педіатром. Тільки лікар може призначити грамотне лікування та дати відповідні рекомендації, зокрема щодо купання. Лише так можна уникнути небезпеки для малюка, – каже Ірина Микита.

Читайте також

Застуда? Грип? Covid-19? Фармацевт розповіла, як відрізнити і чим лікувати

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12349
Опубліковано: 22.04.24