Dark mode


A+ | Скинути | A-
Більшість жертв сексуального насильства в Україні у 2023 році – чоловіки: звіт ООН
Більшість жертв сексуального насильства в Україні у 2023 році – чоловіки: звіт ООН
За 2023 рік Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 85 випадків сексуального насильства як проти цивільних, так і проти військовополонених, пов’язаних із конфліктом.

Про це повідомила спеціальна представниця генсека Організації Об’єднаних Націй з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Праміла Паттен під час щорічних відкритих дебатів Радбезу, презентуючи результати доповіді на цю тему.

Сексуальне насильство і війна в Україні

За її словами, торік жертвами сексуального насильства в Україні стали 52 чоловіки, 31 жінка, одна дівчина та один хлопчик.

Паттен зауважила, що у більшості задокументованих випадків, які стосувалися дорослих чоловіків, сексуальне насильство використовувалося як метод тортур у російському полоні.

Йдеться не лише про безпосередньо зґвалтування, а й погрози зґвалтування, ураження електричним струмом та калічення статевих органів, ураження грудей струмом, погрози кастрації, примусове роздягання та оголення.

На територіях, тимчасово окупованих Росією, за даними ООН, у 2023 році задокументовано зґвалтування шести жінок.

У 2022 році Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 125 випадків сексуального насильства, зокрема щодо 80 чоловіків, 42 жінок та 3 дівчаток. Також задокументовані зґвалтування, зокрема й групове, щодо 10 жінок, однієї дівчини та одного чоловіка.

В Україні планують виплачувати грошову допомогу людям, які зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів.

Читайте також

Історичний крок: українець, якого в окупації катували росіяни, подав до суду Аргентини

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13937
Опубліковано: 24.04.24