Dark mode


A+ | Скинути | A-
Лондон озброює ЗСУ: що відомо про бомби Paveway IVСюжет
Лондон озброює ЗСУ: що відомо про бомби Paveway IVСюжет
Фото: Crown Copyright

Встановлення Paveway IV на F-35 у Великобританії

Є непідтверджена інформація, що Великобританія відправить в Україну 230 кг авіабомби Paveway IV з GPS або лазерним наведенням.

Великобританія начебто надішле Україні високоточні керовані бомби Paveway IV у рамках нещодавно оголошеного пакету військової допомоги. Офіційного підтвердження цій інформації поки немає, але першим про передачу оголосив на своїй сторінці в Х Джонатан Біл, кореспондент британського ВВС.

Вперше Paveway IV були використані в Афганістані, а у лютому міністерство оборони Великобританії заявило, що використало ці бомби для спільних зі США ударів по позиціях повстанців-хуситів у Ємені. Що ще відомо про ці снаряди – далі в сюжеті.

Бомби будуть, але пізніше

Як зазначив Джонатан Біл, Paveway IV увійшли у останню партію допомоги від Великої Британії, яка була оголошена 23 квітня прем’єр-міністром Ріші Сунаком, та стала рекордним за розміром – близько 617 млн доларів.

Latest batch of U.K. military aid to #Ukraine will include Paveway IV bombs .

— Jonathan Beale (@bealejonathan) April 24, 2024

Варто зазначити, що у офіційній заяві Сунака щодо пакету озброєння не було згадки про Paveway IV, тільки про ракети Storm Shadow.

Пізніше видання The Telegraph з посиланням на джерела в британському уряді додало, що Лондон включить авіабомби з лазерним наведенням Paveway IV у наступний пакет військової допомоги Україні.

Характеристики Paveway IV

Бомба Paveway IV – боєприпас вагою 230 кг, оснащений двома системами наведення: GPS і лазером. Він виробляється британською компанією Raytheon UK і є останньою версією серії Paveway. Бомба є на озброєнні лише у Великої Британії та Саудівської Аравії.

Paveway IV може вражати цілі за допомогою GPS, лазерного націлювання або їх комбінації. Це дає пілотам більше гнучкості при виборі тактики удару. Авіаційна бомба також має високу точність ураження цілей.

Paveway IV можна використовувати з різних бойових літаків, включаючи F-16, Harrier GR9, Panavia Tornado, Eurofighter Typhoon і F-35 Lightning II, а також з літаків радянського виробництва, які стоять на озброєнні Збройних сил України.

 соцмережі

Загалом Paveway IV є ефективною та універсальною зброєю, яка використовується Королівськими ВПС і, ймовірно, буде використана Королівським ВМС.

Вперше Paveway IV були використані в Афганістані, а у лютому британське міністерство оборони оголосило, що використало ці бомби для спільних зі США ударів по позиціях повстанців-хуситів у Ємені.

Чи актуальна бомба для ВСУ

Військовий портал Defense Express вважає спірним питанням нагальної потреби Повітряних сил ЗСУ у цих авіаційних боєприпасах. Справа в тому, що Paveway IV є аналогом американської JDAM-ER та французької AASM Hammer. Тобто встановлюється на звичайну бомбу та перетворює її на високоточну. У випадку Paveway IV – на бомбу Mark 82 вагою 531 фунт (241 кг).

“Цей комплект має комбіноване супутникове та напівактивне лазерне наведення, має можливість не лише контактного чи відкладеного підриву, а й повітряного”, – зазначає видання.

Водночас головна відмінність Paveway IV від JDAM-ER та AASM Hammer полягає в тому, що це не далекобійний авіаційний боєприпас, як і будь-яка вільнопадаюча бомба він може використовуватись лише на незначну дальність для атаки цілі “під собою”. Як відомо, максимальна дальність польоту Paveway IV складає понад 30 км, залежно від висоти скидання, швидкості та траєкторії польоту.

“Саме тому передача Paveway IV наразі виглядає доволі спірною, якщо говорити про її оригінальний варіант. Але якщо мова йде про можливість їх доопрацювання, наприклад, шляхом додавання ракетного прискорювача як у AASM Hammer чи крил, як у JDAM-ER, то з’являється можливість їх реального використання для літаків”, – додають експерти.

Вони переконані, що британці завжди передають таке озброєння, яке ЗСУ відразу використовують на полі бою. Більше того Лондон демонстрував вже прагматичні кроки зі створенням різних засобів з наявних ресурсів. Наприклад, ЗРК з ракетами AIM-132 ASRAAM, чи використання Brimstone, спочатку з ерзац-пускових, а потім зі швидко створеного Wolfram.  

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12051
Опубліковано: 24.04.24