Dark mode


A+ | Скинути | A-
Заборона надання консульських послуг: адвокат пояснив, що робити чоловікам за кордоном
Заборона надання консульських послуг: адвокат пояснив, що робити чоловікам за кордоном
23 квітня стало відомо про припинення надання консульських послуг чоловікам за кордоном. Про це йдеться в постанові Кабміну №443. У документі зазначається, що військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років, що перебувають за кордоном і подалися на оновлення своїх документів чи то паспортів або ж водійських посвідчень, зможуть отримати свої документи лише на території України.

Це спричинило неабиякий ажіотаж біля державних підприємств Документ (ДП Документ) у різних країнах, а у Варшаві навіть дійшло до бійки.

Факти ICTV поспілкувалися з головою адвокатського об’єднання Кравець і партнери Ростиславом Кравцем. Що варто знати, та як діяти чоловікам – читайте у матеріалі.

Що відомо про постанову Кабміну №443

Кого не стосуються обмеження

Що робити чоловікам, які подалися на паспорти за кордоном

Чи можуть люди, які подали документи до 23 числа, отримати свої паспорти

Чи можна повернути кошти за завчасно сплачені послуги

Чи може Польща відправити українців призовного віку додому

Що відомо про постанову Кабміну №443

23 квітня Кабінет міністрів України постановив, що чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспорти громадянина України або закордонні паспорти лише в територіальному органі або підрозділі Державної міграційної служби.

Пересилання за кордон паспортів чоловіків, що підлягають мобілізації, більше не здійснюватиметься.

Кого не стосуються обмеження

Раніше Факти ICTV розповідали, що заборона на видавання паспортів через пересилання не поширюватиметься на чоловіків, які мають законне право на перетин кордону. Зокрема:

люди з інвалідністю, які мають документи, що підтверджують цей статус;

громадяни, які виїхали як ті, хто супроводжують дружину з інвалідністю, батьків, або батьків дружини з інвалідністю першої чи другої групи;

особи, які здійснюють догляд за людьми з інвалідністю першої чи другої групи;

батьки, усиновлювачі чи опікуни дітей з інвалідністю до 18 років;

батьки повнолітніх осіб, які мають інвалідність першої чи другої групи;

дідусі, брати, вітчими дітей з інвалідністю;

опікуни людей з інвалідністю у складі родичів першого порядку;

громадяни, які мають дітей із захворюваннями, що потребують медичного втручання за кордоном.

Що робити чоловікам, які подалися на паспорти за кордоном

За словами адвоката Ростислава Кравця, постанова Кабміну №443 містить у собі пункти, які на сьогодні неможливо виконати.

– Як ДП Документ буде визначати законно чи незаконно громадянин України виїхав за кордон – це невідомо. Положень і порядку цієї перевірки немає, і, фактично, цю перевірку провести буде просто неможливо. А якщо особа виїхала до початку війни? То вона позбавляється можливості продовжити свої паспортні документи? Я, все ж таки, чекаю, що хтось з народних депутатів підніме в парламенті цю тему, – сказав він.

Чи можуть люди, які подали документи до 23 числа, отримати свої паспорти

23 квітня на сайті МЗС України опублікували роз’яснення, в якому йдеться, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до зазначеної дати, буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі, у тому числі заяви, подані до 23.04.2024, на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Проте пізніше вийшла постанова Кабміну, у якій йдеться про заборону надсилати ці паспорти за кордон.

– Насправді це роз’яснення міністерства закордонних справ суперечить постанові уряду. Виконати це буде неможливо, – наголосив адвокат.

Чи можна повернути кошти за завчасно сплачені послуги

На думку адвоката, повернути гроші, які люди сплатили з надання послуг ДП Документом, повернути буде неможливо.

– Це можливо лише за рішенням суду. Тому, я думаю, що все, що можуть зробити ці люди – вимагати надсилання цих документів з огляду на те, що вони замовляли їх у той час, коли це було дозволено й вони закон не порушували.

Чи може Польща відправити українців призовного віку додому

23 квітня міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти повернути українців призовного віку додому. Він пояснив, що поділяє методи України, яка намагається залучити до участі у війні своїх громадян, адже потреби Сил оборони є колосальними.

На думку Кравця, країни ЄС та інші країни навряд матимуть законні підстави для екстрадиції українських чоловіків.

– Насправді я думаю, що це маніпуляція. Я не думаю, що міністр оборони Польщі саме в такому сенсі говорив. Що значить сприяти? Тобто збройні сили застосовувати до мирних громадян? Я думаю, що це маніпуляція. Я не думаю, що якась країна світу буде екстрадувати українців додому. Вони не вчиняли жодних злочинів для того, щоб їх екстрадувати, – наголосив адвокат.

Читайте також

Заборона на отримання паспортів за кордоном стосується тільки ДП Документ – МЗС

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12863
Опубліковано: 25.04.24