Dark mode


A+ | Скинути | A-
Європа наздогнала США за рівнем військової підтримки України – дослідження
Європа наздогнала США за рівнем військової підтримки України – дослідження
За останні місяці обсяг військової допомоги Україні від Європи зрівнявся з підтримкою від США.

Про це йдеться в дослідженні Ukraine Support Tracker, проведеному Кільським інститутом світової економіки станом на 29 лютого 2024 року.

Загалом європейська військова підтримка становить 42 мільярди євро у вигляді асигнувань. Це можна порівняти з асигнуваннями США в 43,1 млрд євро.

скриншот Ukraine Support Tracker

– Всього на два економічні блоки припадає понад 95% усіх асигнувань на військову допомогу Україні, що становить близько 88 мільярдів євро, – пишуть аналітики.

Зазначено, що у січні та лютому 2024 року європейські країни виділили Україні загалом близько 6 мільярдів євро допомоги, майже вся вона була спрямована на військові потреби.

Станом на 29 лютого 2024 року країни Північної Європи (Данія, Фінляндія, Швеція і Норвегія) та Німеччина були двома найважливішими донорами з точки зору виділеної військової допомоги, загальною вартістю 10,2 млрд євро (Північні країни) і 9,95 млрд євро (Німеччина).

Виділення допомоги Великою Британією стабілізувалось на рівні близько 5 мільярдів євро з середини 2023 року. Окрім того, в Інституті відзначили військову допомогу Україні від Польщі.

Як змінювались обсяги допомоги Україні від ЄС та США

Станом на 29 лютого 2024 року з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну партнери виділили загалом 89,9 мільярдів євро на військову, гуманітарну та фінансову підтримку Києва, з них США – 67 мільярдів євро.

Водночас з літа 2023 року обсяги допомоги Європи постійно перевищуювали обсяги допомоги США, оскільки Конгрес не міг ухвалити пакет допомоги Україні.

24 квітня президент США Джо Байден підписав ухвалений Конгресом пакет допомоги Україні на $61 млрд.

Читайте також

Допомога потрібна ще вчора: Шмигаль про ризики Третьої світової війни у разі поразки України

Фото: U.S. Central Command

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 6765
Опубліковано: 25.04.24