Dark mode


A+ | Скинути | A-
Світлий понеділок: що можна робити на другий день Великодня
Світлий понеділок: що можна робити на другий день Великодня
Після Великодня святкування не завершуються. В Україні здавна існували різні традиції та заборони, яких дотримувалася у подальші дні після свята.

Факти ICTV зокрема дізналися, що можна робити на другий день Великодня  та як його називають.

Поливаний понеділок – що це таке

День, що слідує одразу за Великоднем отримав назву Поливаний або обливаний понеділок. Він розпочинає Світлий (Великодній) тиждень. Не лише понеділок, а й кожен день має власне визначення: вівторок іменують купалищем, середу – хороводницею, четвер – Навським, пʼятницю – прощеною, суботу – теж хороводницею, неділю – поминальною.

На другий день Великодня хлопці обливали дівчат, які їм подобалися, господарі купали худобу та обливали цінні речі для багатства та удачі, зокрема під час польових робіт. Також поливали могили самогубців та утоплеників, бо вірили, що так можна закликати дощ. Хворих обливали водою, у яку попередньо занурювали ікони чи предмети зі срібла. Наші пращури вірили, що так можна позбавитися тяжкої недуги на кшталт епілепсії, жовтяниці чи лихоманки.

Що можна робити на другий день Великодня

Питання дозволених та заборонених справ у Світлий тиждень тим більше хвилював українців, що жили вони користуючись з того, що росло на землі. Та й зараз у вірян виникає багато питань, зокрема, чи можна працювати в городі на другий день Великодня.

У Світлий понеділок заведено відкладати важку та нетермінову роботу, а натомість треба ходити в гості до родичів та друзів, обмінюватися пасками та крашанками. Проте працювати на городі чи в саду не заборонено, особливо, якщо ви вирішите допомогти комусь у цій справі.

От вінчатися цього дня не можна, але можна хрестити дітей. Забороняється сумувати та ходити на цвинтар, бо тиждень має бути сповненим радісних емоцій.

Разом з тим, ці заборони належать до народних звичаїв, церква не забороняє працювати або ходити на кладовище, щоби прибрати місця поховань рідних. При цьому слід не забувати відвідувати святкові богослужіння, а справи робити між ними.

Читайте також

Чому на Великдень фарбують яйця: походження традиції

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 9577
Опубліковано: 26.04.24