Dark mode


A+ | Скинути | A-
Населення України у 2024 році та методи вирішення демографічної кризи: прогноз експерта
Населення України у 2024 році та методи вирішення демографічної кризи: прогноз експерта
За прогнозами, в майбутньому Україну очікує демографічна криза. Читайте коментар експерта про кількість населення України у 2024 році та у майбутньому, а також про методи вирішення демографічної кризи – актуальні дані на Фактах ICTV.

Населення України 2024: дані за прогнозами експертів

Експерт з напряму Освіта Українського інституту майбутнього UIF Микола Скиба розказав, що точну кількість населення станом на зараз сказати не можна.

Є офіційні цифри. Так, наприклад, Міністерство соціальної політики стверджує, що на початоку повномасштабного вторгнення у 2022 році в Україні було 42 мільйони осіб. Хоча до цього також можна було побачити цифру 40 мільйонів. Це залежить ще й від того, враховуються тимчасово окуповані території, чи ні.

Населення України у 2024 році становить 31 млн, це з окупованими територіями. Якщо враховувати маятникову міграцію, тобто виїзд-в’їзд, то у нас співвідношення на користь виїзду.

Чому? Тому що, за даними міграційної служби, за даними виїзду-в’їзду, виїжджає більше людей. І цьому є низка причин – на лікування, у зв’язку із з’єднанням родини й так далі. Тобто можемо обережно говорити про цифру населення України близько 30 млн або в діапазоні від 29 до 30,5. Знову ж таки, це дуже орієнтовні цифри, – розказав експерт.

Дізнатися, скільки людей в Україні у 2024 році можна за операторами мобільного зв’язку. Також орієнтовно можна дізнатися за даними військово-цивільних адміністрацій. Кожна з них почала робити так звану ревізію та підраховувати, скільки людей у них на підпорядкованих територіях. Також, переміщені особи реєструються, їх також можна зафіксувати.

Але на зараз єдиної прийнятної методики підрахунку населення немає. У світі існує такий метод, як перепис населення, але під час війни в Україні він неможливий. Всі інші методи, які зараз використовуються, дають лише приблизне уявлення про кількість населення в Україні. Сказати точно, скільки населення зараз в Україні – неможливо.

Але справа, навіть, не в цифрі. В будь-якому разі, там, де ведеться щорічний перепис населення, все одно є природний рух людей, смертність, народжуваність, і, все одно, в жодному разі точної цифри сказати не можливо. Тут питання в іншому – питання в динаміці й питання в тому, що означає ця цифра для нас. Що означає для нас чисельність населення в 30 млн?, – прокоментував Микола Скиба

На майбутнє є прогноз по ще більшому скороченню населення України. У нас вже давно спостерігається негативний приріст (0,7) та іде скорочення населення. Тому, для розуміння проблеми треба взяти площу, масштаби країни, наявну інфраструктуру, а це всі інженерні мережі, дорожня мережа (залізниця, кордони). Ми беремо площу з урахуванням того, що вона потребує спеціальних служб, ДСНС, поліції, і тоді стає зрозумілим, що для цього потрібні люди, робочі руки.

Відповідно, в кожній громаді мають бути електрики, інженери, фахівці, що займаються дорожньою мережею, тобто, це обов’язкові спеціальності, вже не кажучи про виробництво та бізнес. Має бути певна кількість людей і вони беруться з якоїсь бази. Цієї бази необхідної кількості людей має бути достатньо для заповнення робочих місць. Тому, враховуючи ту кількість людей, що є зараз, можна говорити, що вона критична не лише для ринку праці.

Мінсоцполітики в проєкті демографічної стратегії називає те, що у нас співвідношення становить 1 до 1, тобто на одну людину, яка потребує піклування (пенсіонери, діти) на яку ідуть додаткові витрати (на дошкільну освіту) чи витрати на пенсійне забезпечення іде одна активна людина, тобто та, яка працює.

Але, швидше за все, у нас ще більш вразливе співвідношення – 1 до 2, де:

1 – економічно активна людина;

2 – люди, які потребують піклування.

Якщо подивитися на демографічний кущ, то ми бачимо, що у нас ця категорія, яка має бути всередині, надійна й широка, вона місцями вигризена. І мало того, вона вищерблена саме в тих місцях, хто очікує виходу на ринок праці – це 15-18-річні люди, їх дуже мало. Це означає, що через деякий час, коли вони підростуть і мають замістити людей на ринку праці, у нас буде черговий провал, – зазначив експерт.

Читайте також

Глобальне потепління: чим викликані зміни клімату та як уникнути негативних наслідків – коментар експерта

Як збільшити чисельність населення в Україні у 2024 році та у подальшому

Це все приводить до висновку, що нам потрібне міграційне заміщення, тобто, ми не зможемо сподіватися на природний приріст населення, навіть за умови настання миру в країні чи гарантії безпеки. Все одно, цих умов буде недостатньо для того, щоб методом народжуваності у нас з’явилася необхідна кількість людей.

Навіть, якщо уявити, що після нашої перемоги буде бейбібум, то все одно ці люди повинні вирости, навчитися, тобто для цього потрібен пройти ще деякий час.

Але питання в тому, хто буде працювати до цього моменту? І тут ми підходимо до висновку, що нам потрібне демографічне (міграційне) заміщення і це лише мова про повернення тих, хто виїхав. Це метод залучення людей з інших країн. Це питання інколи підіймається, але в цілому воно відсутнє на радарах управлінців, тих, хто має повноваження ухвалення рішень. Це доволі тривожний сигнал, тому думати про контакти з потенційними країнами-донорами потрібно вже зараз, – відмітив Микола Скиба.

Демографічне (міграційне) заміщення необхідне для збалансованого співвідношення на ринку праці – тих, хто економічно активний, і тих, хто потребує піклування. Тобто, для поповнення чисельності населення в Україні необхідно, щоб приїхали освічені, економічно активні, працездатні люди. Також важливо, щоб вони приймали українську культуру.

А це вимагає ще й культурної політики всередині країни. Тобто, ми говоримо, що ми країна різноманіття, ми країна, в якій кар’єру та бізнес роблять люди різного етнічного походження, навіть, різного кольору шкіри. З іншого боку, ми даємо такий й назовні. Тобто – ми країна можливостей для тих людей, хто хоче розвиватися та навчатися нового.

Люди з країн, де немає таких можливостей, де немає розвинених технологій, можуть приїхати в Україну та отримати це. Також можливі міграції через зміни клімату, тобто, з тих країн, де, в силу якихось причин, вони не придатні для проживання. Тоді ми вже маємо комунікувати та пропонувати варіанти, що можуть їх зацікавити.

Також важливо, щоб ці люди інтегрувалися в українське суспільство на рівні громад та не допустити створення таких собі “бульбашок”, в яких люди будуть мати радикальні погляди, не будуть приймати моделі поведінки, прийняті в українському суспільстві. Тому має бути як трудова, так і культурна політика інтеграції.

Наприклад, в Німеччині входження в професію відбувається через профтех, тобто, це вивчення мови, знайомство з суспільством. Відбувається м’яка адаптація в суспільство через навчання і працю. Ми також сьогодні маємо дивитися на сферу профтеху саме під таким кутом. Ми маємо пропонувати такі професії, які люди не можуть отримати в інших країнах, і отримання їх в Україні має мати конкурентні переваги. Наприклад, це оператор БПЛа, – прокоментував Микола Скиба.

Потрібно й надалі розширювати коло таких професій, робити промоцію цьому сектору професійної освіти. І вже тепер думати над залученням людей для збільшення чисельності людей в Україні у 2024 році і надалі.

Звичайно, більш масштабно це можна буде зробити за іншої безпекової ситуації, але готуватися потрібно вже тепер, оскільки потім зробити це буде важче.

Читайте також

Професії майбутнього в Україні: які фахівці будуть потрібні в найближчі роки

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16458
Опубліковано: 26.04.24