Dark mode


A+ | Скинути | A-
Золоті хрести Софії Київської. Як ремонтуватимуть головний собор України?
Золоті хрести Софії Київської. Як ремонтуватимуть головний собор України?
Цей собор ХІ ст. є однією з найцінніших пам'яток України та вважається головним храмом країни. Зараз він є музеєм і там практично не проводять служби. 30 жовтня стало відомо, що на його реставрацію через систему “Prozorro” виділяють майже 80 мільйонів гривень. Назва тендеру - “На реставрацію покрівлі, конструктивних систем даху та позолоти куполів пам’ятки архітектури ХІ ст. Софійського собору”.

Низка користувачів соціальних мереж та організацій почали критикувати таку ініціативу витрачання грошей під час війни. Адже, на думку багатьох, набагато ефективніше на ці кошти закупити зброю для потреб ЗСУ.

Зрештою заповідник “Софія Київська” відреагував на скандал та пояснив, як і коли там планують витрачати гроші.

Головне - під час війни хочуть витратити на невідкладні аварійні роботи всього два мільйони державних гривень. Все інше - коштом меценатів. Основну ж суму бюджетних витрат там обіцяють вже після завершення воєнного стану.

“Нинішній вкрай незадовільний стан даху, конструктивів і куполів собору став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”, - заявили у заповіднику.

Там розповіли, що останніми роками на прохання про порятунок пам’ятки влада не реагувала. І це призвело до того, що 14 січня 2022 року під час негоди впав хрест з південно-східного купола Софійського собору.

Завдяки меценатам хрест повернули, але експерти вказували, що стан інших хрестів та куполів аварійний, тож проблему треба вирішувати. Тому тоді терміново замовили проєкт реставрації покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору.

У заповіднику наполягають, що у будь-який час куполи собору та хрести на них можуть завалитись. Через це Мінкульт погодив проєкт реставрації.

Читайте також: На стіні Софіївського собору в столиці "висить" Малий державний герб Російської імперії

“На сьогодні за рахунок меценатських коштів виготовили шість хрестів та заплановано укладення угоди на виготовлення центрального хреста - також за рахунок меценатів”, - наполягають у заповіднику.

Загалом увесь проєкт реставрації та порятунку пам'ятки розрахований на п'ять років - до кінця 2028 року.

Із загальної суми в майже 80 мільйонів в 2023 році з бюджету виділили 2 мільйони на встановлення куплених за приватні гроші хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на усіх куполах.

“Інші роботи, у тому числі й золочення, будуть виконуватись після закінчення воєнного стану”, - запевнили у заповіднику.

Раніше після скандалу з добудовою комплексу музею Голодомору на пів мільярда гривень ці роботи скасували. Профінансувати будівництво погодилась Канада.

Останніми місяцями в Україні триває громадська ініціатива з перенаправлення грошей з будівництва та ремонтів на потреби ЗСУ.

У різних містах відбуваються мітинги з вимогою до місцевих органів влади витрачати гроші не на бруківку, а на дрони чи іншу зброю.

Раніше Хрещатик повідомляв, що Нацзаповідник "Софія Київська" оголосив тендер на реставрацію — у МКІП збираються витратити ₴79,4 млн.

Всі новини від: khreschatyk.news

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 54272
Опубліковано: 31.10.23