Dark mode


A+ | Скинути | A-
У КОВА відреагували на журналістське розслідування стосовно відбудови ЖК "Ірпінські Липки" та звернулись до прокуратури
У КОВА відреагували на журналістське розслідування стосовно відбудови ЖК "Ірпінські Липки" та звернулись до прокуратури
Попри масштабні руйнування, саме на відновленні будинку наполягали його мешканці. Вони також власним коштом замовили експертизу технічного стану об’єкта, результати якої підтвердили можливість відбудови. Про це пояснюють у КОВА.

Департамент регіонального розвитку КОВА як замовник оголосив відкриті торги з особливостями на закупівлю робіт із капітального ремонту цієї багатоповерхівки. Очікувана вартість відбудови відповідно до розробленої проєктно-кошторисної документації – 608 440 429,20 грн з ПДВ. Участь у закупівлі взяли дві компанії, одна з яких – ТОВ «Навітехсервіс». Під час вивчення поданої документації учасниками закупівлі виявилось, що одним із учасників при формуванні ціни не було враховано частину вимог, передбачену чинним законодавством. Зокрема, не було закладено кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, які можуть відбутися протягом будівництва. Це важлива складова, зважаючи на обсяги та строки робіт – 2 роки. Крім того, це обов’язкова умова, а не право учасника включати чи не включати такі витрати.

Вказується, що саме тому пропозиція одного з учасників підлягала відхиленню. До того ж ця компанія сама відкликала свою тендерну пропозицію у зв’язку з тим, що їхня кошторисна документація не включала ПДВ, тому вона не змогла б виконати свої зобов’язання в рамках заявленої ціни.

Компанія-переможець – ТОВ «Навітехсервіс» виконала всі вимоги, включно з урахуванням коштів на покриття інфляційних ризиків. Кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, розраховуються, виходячи зі строків будівництва, виду будівництва, структури робіт, вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, врахованих у ціні пропозиції учасника процедури закупівлі (договірній ціні), та на підставі прогнозних індексів цін виробників промислової продукції на наступні періоди, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

У КОВА зверають увагу, що строк відновлення зазначеного будинку відповідно до проєктно-кошторисної документації становить 24 місяці. Відповідно, якщо протягом цього періоду коливання цін буде незначним – кошти державного бюджету, що розраховані в проєктно-кошторисній документації на покриття інфляційних ризиків, використані не будуть, що в свою чергу зменшить загальну вартість відновлення об’єкта на суму більше 100 млн грн.

Також вкотре наголошуємо, що структурні підрозділи КОВА підписують усі договори на проведення робіт за динамічними цінами. Це означає, що ціни на матеріали змінюються впродовж дії договору відповідно до середньоринкової. Під час підписання актів виконаних робіт вони фінально коригуються кошторисником і на виході не можуть перевищувати середньоринкові. Наразі на цьому об’єкті жодних актів виконаних робіт ще не підписано.

Звертаємо увагу, що всі процеси відбудови об’єктів на Київщині перебувають під постійним контролем Київської обласної військової адміністрації. Для забезпечення прозорості та підзвітності всіх етапів була створена спеціальна комісія за участі правоохоронних органів, технагляду, представників Держпраці, профільного департаменту КОВА, спостережної ради з питань відбудови тощо. Спецкомісія вже виїжджала з перевіркою на цей об’єкт для забезпечення контролю. І цей контроль здійснюватиметься КОВА і надалі.

Після виходу журналістського матеріалу щодо цього обʼєкта начальник КОВА Руслан Кравченко звернувся до обласної прокуратури задля вивчення інформації, викладеної у ньому.

Начальник КОВА просить перевірити зазначену журналістами інформацію та у разі її підтвердження дати відповідну правову оцінку в рамках кримінального провадження. У разі необхідності Київська обласна державна (військова) адміністрація надасть органам прокуратури всі необхідні матеріали у найкоротші строки.

Нагадуємо, що раніше підряд на відбудову найвідомішої багатоповерхівки Ірпеня дістався оточенню “смотрящого” Комарницького.

Всі новини від: khreschatyk.news

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 27515
Опубліковано: 21.11.23