Dark mode


A+ | Скинути | A-
Марафонець: Зеленський очолив рейтинг Мрійників року за версією Politico
Марафонець: Зеленський очолив рейтинг Мрійників року за версією Politico
Президент України Володимир Зеленський очолив рейтинг Мрійників року за версією журналу Politico. Видання також назвало главу української держави Марафонцем.

Як зазначають у виданні, український лідер стоїть нарівні з такими впливовими особистостями, як Вінстон Черчилль, Мартін Лютер Кінг-молодший і Нельсон Мандела.

– Час від часу з’являється лідер, який наодинці змінює хід історії, не за допомогою міці своєї армії чи міці своєї економіки, а завдяки силі своїх слів. Президент України Володимир Зеленський – саме такий лідер, – зазначає журнал.

На користь того, наскільки впливовим виявився український президент, видання наводить відео, в якому Володимир Зеленський у перші дні війни підтверджує, що перебуває в Києві та каже “Ми тут”, а також його культову фразу “Мені потрібні боєприпаси, а не поїздка”, яку він виголосив у відповідь на пропозицію США евакуюватися.

Також наводиться як приклад підготовлені промови українського президента, з якими він виступав у парламентах Європи та світу.

– Зеленський надихнув українців на продовження опору спробі повномасштабного вторгнення Росії та переконував, соромив і благав країни допомогти їм у цьому. Ці риторичні зусилля принесли свої плоди: західні союзники надають фінансову допомогу і постачають дедалі більшу кількість сучасної зброї – від танків до винищувачів – силам України, які демонструють рішучість.

Керівництво Зеленського було настільки ефективним, що йому вдалося домогтися того, що ще недавно було немислимим, просунувши Україну до членства в ЄС – і ближче, ніж будь-хто вважав можливим, до військового альянсу НАТО, – пише Politico.

Інфографіка Politico

При цьому журнал зазначає, що 2024 рік буде складним для президента України, оскільки світ відволікається на війну на Близькому Сході, а українці виснажені дворічними боями і намагаються відвоювати територію перед обличчям жорстокої російської м’ясорубки. Водночас, пересічні європейці відчувають дефіцит засобів до існування, що загрожує стримати їхню душевну щедрість щодо людей, які віддають свої життя, аби стримати сили президента Росії Володимира Путіна, а водночас політики ЄС починають перейматися ймовірною вартістю для своїх прибутків (і бюджету Євросоюзу) отримання сільськогосподарською державою доступу до єдиного ринку.

– В умовах, коли Захід не діє, а Україна продовжує стикатися з екзистенціальною загрозою з боку свого набагато більшого сусіда, Зеленський перейшов від благання до західних країн про допомогу до читання лекцій – і це не так успішно, як його більш підбадьорливі ораторські виступи, – вважає видання.

Politico згадує, що однією з таких точок напруження став саміт НАТО у Вільнюсі влітку, де міністр оборони Великої Британії та радник з національної безпеки США окремо попередили, що Україна повинна проявляти більше “вдячності” до своїх союзників, незважаючи на розчарування Києва тим, як альянс сформулював перспективи її майбутнього членства.

Паралельно з цим Володимир Зеленський за 2023 рік зіткнувся з перспективою виборів посеред війни, хоча він і заявив, що не має наміру їх проводити. Йдеться про те, що Україна мала провести парламентські вибори 2023 року, а президентські – у березні 2024 року.

– Це величезні, якщо не сказати нерозв’язні, проблеми – питання в тому, чи зможе Зеленський впоратися з ними і якою ціною, – підсумовує журнал.

Рейтинг Мрійників року від Politico

Слідом за президентом України йдуть й інші особистості, яких Politico віднесло до категорії Мрійників.

Серед них:

Олексій Навальний

Жеральд Дарманен

Роберта Мецола

Мері Лу Макдональд

Петро Павел

Томас Бах

Найджел Фарадж

Дженні Ермосо

Інфографіка Politico

Руйнівники і Діячі за версією Politico

Крім списку Мрійників року, Politico створило ще два рейтинги – Руйнівники та Діячі.

До одного з них увійшов керівник Офісу президента Андрій Єрмак, якого назвали “зеленим кардиналом” України.

– Можливо, найбільшим досягненням Єрмака на сьогоднішній день є залучення Китаю за стіл переговорів під час мирних переговорів у Саудівській Аравії в серпні минулого року. Інший його проєкт: міжнародна робоча група з питань російських санкцій, яку назвали експертною групою Єрмака-Макфола, – зазначає Politico.

У рейтингу діячів Єрмак посідає четверте місце. Його випередила прем’єр Італії Джорджа Мелоні, президент Франції Емманюель Макрон і президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн. Після Єрмака в рейтингу президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Інфографіка Politico

Що стосується рейтингу Руйнівників, то його очолила глава російського Центробанку Ельвіра Набіулліна.

Примітно, що третє місце в цьому списку посів прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. За версією Politico, протягом року він перешкоджав верховенству права і свободи преси у власній країні, вступав у конфлікти з інституціями Євросоюзу і “тримав Брюссель у заручниках”, “закрутивши роман із Путіним”.

Інфографіка Politico

Головним же переможцем і найвпливовішою людиною в Європі став польський політик Дональд Туск, чия партія нещодавно виграла на парламентських виборах у Польщі та незабаром, імовірно, очолить уряд.

Нагадаємо, 2022 року газета називала президента України найвпливовішою людиною Європи.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 44620
Опубліковано: 29.11.23