Dark mode


A+ | Скинути | A-
Обмеження консульських послуг: Комітет Ради хоче викликати представників МЗС для роз’яснення
Обмеження консульських послуг: Комітет Ради хоче викликати представників МЗС для роз’яснення
Комітет українського парламенту з питань національної безпеки та розвідки планує викликати представників Міністерства закордонних справ, щоб ті надали роз’яснення розпорядження щодо обмеження послуг, які надають консульства України для чоловіків за кордоном.

Про це в ефірі Радіо Свобода сказала народний депутат та членкиня комітету Соломія Бобровська з фракції Голос.

Обмеження консульських послуг: роз’яснення від МЗС

Як вказує нардеп, питання призупинення консульських послуг належить до компетенції профільного комітету, оскільки під час роботи над законопроєктом про мобілізацію МЗС не подавало коментарів та правок.

– МЗС я не пригадую на жодному комітеті, з приводу коментарів і правок, які б стосувалися законодавства, до змін закону про мобілізацію. Тому я думаю, що ми на найближчий комітет їх (МЗС, – Ред.) викличемо, щоб вони пояснили, що за збурення, про яке вони нас не попереджали, – каже Бобровська.

За її словами, розпорядження МЗС щодо послуг у консульствах є “напівзаконним”.

– За три місяці фактично незаконно чи напівзаконно видали таке розпорядження, яке має сумнівний результат, адекватність і зміст, – додає вона.

Членкиня оборонного комітету нагадала, що після набуття чинності закону про мобілізацію (18 травня 2024 року), чоловіки мобілізаційного віку матимуть два місяці для того, щоб оновити військово-облікові дані. Тому, вважає вона, обмеження для надання консульських послуг не має бути реалізовано до цього терміну.

За словами Бобровської, оскільки закон набуває чинності лише у травні, то з того моменту військовозобов’язані громадяни України матимуть ще 60 днів, аби оновити свої дані в територіальних центрах комплектування чи електронному кабінеті.

– Міністерство оборони слізно обіцяло одну річ, що ті люди, які фізично не можуть прийти у військкомати, або які хочуть не йти у військкомат, (могли, – Ред.) зробити електронний кабінет, зареєструватися внести свої дані, отримати штрих-код чи QR-код, і з ним приходите в телефоні і показуєте в консульстві, і це є підставою для вас отримати консульські дії, – додає вона.

Нардеп пояснює, що однією з цілей законопроєкту про мобілізацію було те, щоб не забороняти консульські послуги, а забезпечити збільшення військового обліку серед чоловіків і жінок. Завдяки цьому можна було б побачити загальний ресурс, який є для мобілізації як в Україні, так і за кордоном.

Обмеження консульських послуг

23 травня 2024 очільник МЗС України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення низки медіа про те, що українські дипломатичні відомства за кордоном призупинять надання консульських послуг чоловікам призовного віку. За поясненням міністерства, ці заходи є тимчасовими.

Цьому передувало те, що Верховна Рада 11 квітня підтримала законопроєкт про мобілізацію, звідки перед остаточним голосуванням прибрали положення про демобілізацію військових. Вже 16 квітня закон підписав президент України.

У законі передбачається, зокрема, що чоловіки віком 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника.

Крім того, військовозобов’язані громадяни України на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10009
Опубліковано: 24.04.24