Dark mode


A+ | Скинути | A-
Українська система ППО: що відомо про FrankenSAMСюжет
Українська система ППО: що відомо про FrankenSAMСюжет
Сьогодні вночі ЗСУ вперше застосували український ЗРК FrankenSAM і він успішно ліквідував “шахеда”.

Вночі 17 січня Збройні Сили України вперше використали український гібридний ЗРК під загальною назвою FrankenSAM (поєднання англійською слів Франкенштейн та ЗРК). Комплекс успішно відпрацював по іранському Shahed-136. Ціль була ліквідована на відстані 9 км. Що відомо про цю систему – далі в сюжеті.

Розробка і випробування

Про успішне знищення дрона, який росіяни запустили по території України повідомив очільник міністерства з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін під час саміту у Давосі, передає видання Defence Express.

За його словами, із загального портфеля проєкту FrankenSAM вже готові і передані на озброєння нашим військовим п’ять таких систем. Проте, як додав Камишін, попри інтеграцію вже наявних комплексів, успішному бойовому застосуванню передував цикл випробувань, при цьому перший випробувальний пуск не був успішний. Пізніше завдяки професійності українських та американських виробників FrankenSAM був доведений до повної боєздатності.

Журналісти зазначають, що міністр не оголосив назву самого ЗРК, а також з яких компонентів був зібраний, проте натякнув про що йде мова.

Різновиди FrankenSAM

Публічно відомо про три проєкти FrankenSAM: з ракетами AIM-9M на невідомій пусковій установці, з ракетами AIM-7/RIM-7 на ЗРК Бук, а також ракети та пускові Patriot з українською РЛС. Про передачу першого такого ЗРК неоголошеного типу стало відомо наприкінці жовтня 2023 року, зазначає видання.

“На фоні цього можливо лише припустити, що першим FrankenSAM, який вже має на рахунку збиту ціль є саме проєкт з AIM-7/RIM-7 на ЗРК Бук. Він став перший відомим, більше того, він може мати дальність знищення цілей до 20 км”, – пише ЗМІ.

Водночас AIM-9M, якщо брати відомі дані щодо американського ЗРК MIM-72 Chaparral, який також використовував трохи адаптовані AIM-9, то він мав дальність знищення до п’яти км. Але дальність у 9 км вважається досяжною для пуску з землі для останньої версії AIM-9X, яка також інтегрована до NASAMS, додають журналісти.

Зазначимо, що протиповітряні ракети RIM-7 Sea Sparrow з радіолокаційним наведенням передусім призначені для встановлення на кораблі. До 2023 року єдиною країною, яка застосовувала ці ракети для запуску з наземних установок був Тайвань.

Західні ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляли, що минулого року Україні вдалося налаштувати під Sea Sparrow наявні пускові радянські установки Бук.

Характеристики цієї ракети такі: маса у близько 230 кг, з якої 40,5 кг осколково-фугасної бойової частини. Ракета довжиною у 3,64 м та діаметром 0,203 м може знищувати цілі на дальності від 1,5 до 20-30 км на висоті від 6 м до 15 км. Разом з тим, варто також зауважити, що існує ракета RIM-162 ESSM, яка є розвитком RIM-7 Sea Sparrow і дозволяє знищувати цілі на відстані аж до 50 км.

Значення для системи ППО України

Як зазначає Defence Express, у будь-якому випадку, не лише поява, а й успішне бойове застосування комплексу FrankenSAM означає те, що вирішується питання де брати ракети до радянських ЗРК.

“Бо з кожних їх запуском їх більше не стає, а єдиною країною де виробляються зенітні ракети до того ж Буку є РФ. Тому інтеграція до них AIM-7/RIM-7 є надважливим. Також це стосується й інших радянських систем. Бо зрештою ЗРК з AIM-9 з дальністю у 5 км є прямим аналогом радянського ЗРК Стріла-10”, – говориться в матеріалі.

Водночас поява FrankenSAM з ракетами та пусковими Patriot, але з українською РЛС дає можливість значно збільшити кількість не лише найбільш далекобійних ЗРК, але й комплексів протиракетної оборони для знищення балістичних ракет.  

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 21835
Опубліковано: 17.01.24