Dark mode


A+ | Скинути | A-
Чому Великдень щороку святкується у різні дні та яка дата свята у 2024 році
Чому Великдень щороку святкується у різні дні та яка дата свята у 2024 році
Великдень — велике церковне свято, яке відзначається навесні, але кожного року його дата змінюється. Чому Великдень щороку святкується у різні дні та від чого залежить дата — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Чому Великдень святкують у різні дні в Україні

Великдень — це рухоме церковне свято. У 2023 році українська церква перейшла на новоюліанський календар, проте Великодні свята відзначаються по-старому. Православний та католицький світи мають різні пасхалії, тож новий календар не вплинув на їх святкування.

Дата святкування Великодня щороку визначається шляхом розрахунку за місячним календарем. Числення починається з дня весняного рівнодення, тобто після 21 березня, і святкується в першу неділю після першого повного Місяця. Але дати святкування Великодня у православних та католицьких вірян різні.

Розходження між датами Великодня за східною і західною традиціями пов’язане з різницею у вирахуванні весняного рівнодення. Перший повний Місяць після весняного рівнодення у католиків настає раніше через різницю між календарями в 13 днів. Тому Великдень вони святкують раніше.

Чому взагалі церкви вирішили вираховувати Великдень за місячним календарем?

Річ у тім, що ще на початку 3 століття Християнська церква вирішила від’єднатися та створити систему, яка б дозволила їй самостійно визначати дату Великодня. Це сталося через погіршення в комунікаціях у Римській імперії.

Святі отці вирішили, що Великдень обов’язково має відзначатися в першу неділю після повного Місяця. Його дата не може настати раніше, ніж весняне рівнодення, а також не пізніше 25 квітня або 8 травня за григоріанським календарем.

Наразі існують дві пасхалії:

григоріанська — за григоріанським календарем;

олександрійська — за юліанським календарем.

До юліанського календаря прив’язана стара пасхалія (метод визначення дати святкування Великодня), затверджена ще у 325 році Нікейським собором. Саме тоді встановили правило відзначати свято після весняного рівнодення у першу неділю після повного Місяця.

Коли святкують Великдень 2024

Минулого року Україна перейшла на новий церковний календар. Але попри перехід, дата святкування Великодня у 2024 році не змінилася.

Річ у тім, що українські церкви перейшли не на чистий григоріанський календар, а на оновлений новоюліанський. Тому поки що Великоднє свято і свята, що з ним пов’язані, визначатимуться по-старому.

У 2024 році православні віряни будуть відзначати Світле Христове Воскресіння — 5 травня, це доволі пізня дата.

Цьогоріч католики відзначають Великдень 31 березня.

Інколи святкування Великодня у католиків та православних може бути в один день. Так, у 2025 році буде одна спільна дата — 20 квітня.

Читайте також

Коли переводять годинник на літній час в Україні 2024

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12488
Опубліковано: 19.03.24