Dark mode


A+ | Скинути | A-
Війна з ХАМАС триває і до її завершення ще далеко, - ЦАХАЛ
Війна з ХАМАС триває і до її завершення ще далеко, - ЦАХАЛ
Начальник штабу Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), генерал-лейтенант Герці Га-Леві заявив, що попри виведення з Сектора Газа усіх маневрених наземних сил, війна проти угруповання ХАМАС триває і далека від завершення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Times of Israel.

За словами воєначальника, ізраїльська армія буде знати, як повернутися до бойових дій у разі тимчасового перемир'я в рамках угоди про звільнення заручників. За його словами, повернення заручників до Ізраїлю є більш нагальним питанням, ніж інші цілі.

Га-Леві зазначив, що Ізраїль веде цю війну по-іншому та що вона відрізняється від попередніх.

"Війна у Газі триває, і ми далекі від того, щоб зупинитися. Високопосадовці ХАМАСу все ще переховуються. Рано чи пізно ми до них доберемося. Ми робимо успіхи, продовжуючи вбивати усе більше терористів і командирів та знищувати все більше інфраструктуру тероризму, зокрема і минулої ночі", - зазначив Га-Леві у заяві для преси з нагоди шестимісячної річниці нападу ХАМАСу 7 жовтня 2023 року.

Начальник штабу ЦАХАЛ також зазначив, що Тель-Авів не дозволить бригадам ХАМАС діяти в будь-якій частині смуги. За його словами, "у нас є плани, і коли вирішимо, ми будемо діяти".

"Одночасно з наступальними діями ми дозволяємо доставку гуманітарної допомоги до Сектору. Інтерес ХАМАС полягає в тому, щоб створити гуманітарну кризу в Газі та вимагати припинення війни", - сказав Га-Леві.

Він додав, що ХАМАС намагається взяти під контроль гуманітарну допомогу та перешкоджає її розподілу, щоб повернути і контролювати Сектор Газа. На його переконання, цього не повинно статися.

"Тому ми продовжуємо позбавляти ХАМАС його військового й урядового потенціалу, щоб забезпечити... стабільність в регіоні", - додав генерал.

Війська вивели для наступу на Рафах

Тим часом міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що метою виведення військ із Сектору Газа є підготовка до очікуваного наступу на місто Рафах у південній частині регіону.

Очільник Міноборони заявив, що завдяки військовим успіхам, ХАМАС "перестав функціонувати як військова організація на всій території Сектора Газа", але потім суперечив сам собі, зазначивши, що ЦАХАЛ усе ще готується розправитися з батальйонами ХАМАСу, що залишилися в Рафаху.

Пізніше прес-секретар Галанта уточнив, що міністр оборони мав на увазі не весь Сектор Газа, а район міста Хан-Юніс та інші частини сектора, де діяли військові.

"Сили вийшли (з Гази) і готуються до своїх майбутніх місій. Ми бачили приклади таких місій у дії в лікарні Шифа, а також до їхньої майбутньої місії у районі Рафаха. Ми досягнемо ситуації, коли ХАМАС не контролюватиме Сектор Газа і не буде функціонувати як військова структура, що становить загрозу для громадян держави Ізраїль", - додав Галант.

Війна Ізраїлю з ХАМАС

7 жовтня 2023 року бойовики радикального палестинського ісламського руху ХАМАС масштабно атакували Ізраїль з території Сектора Газа. У перші дні атаки терористи вбили 1200 цивільних і солдатів та викрали близько 250 ізраїльтян та іноземців.

У відповідь на вторгнення, наприкінці жовтня Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) розпочала наземну військову операцію проти ХАМАС у Секторі Газа, що триває досі.

В середині березня Нетаньягу заявляв, що Ізраїль близький до завершення останньої частини бойових дій. За його словами, військова операція може завершитися приблизно за місяць або два.

Нетаньягу зазначив, що Ізраїль готовий воювати до повної перемоги над ХАМАС і обіцяє припинити вогонь лише після повернення усіх викрадених терористами заручників.

У ніч на 7 квітня Армія оборони Ізраїлю вивела майже усі свої війська з південної частини Сектору Газа. Наразі в регіоні залишається лише одна ізраїльська бригада - "Нахаль". Виведення військ відбулося після чотирьох місяців безперервних боїв у районі міста Хан-Юніс.

Армія Ізраїлю готує почати наземну операцію в місті Рафах біля кордону з Єгиптом на півдні Сектора Газа. Країни Заходу та Єгипет висловилися проти наступу, побоюючись, що операція призведе до масової загибелі біженців. Нетаньягу пообіцяв евакуювати 1,4 млн цивільних жителів Рафаха в "гуманітарні зони" у центральній частині регіону.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13441
Опубліковано: 08.04.24