Dark mode


A+ | Скинути | A-
PiS перемагає на виборах у Польщі – екзит-пол
PiS перемагає на виборах у Польщі – екзит-пол
Фото: swissinfo.ch

Консервативна партія Право і справедливість перемогла на місцевих виборах у Польщі

У Польщі відбулися місцеві вибори, на яких обирали президентів міст, мерів, старост ґмін і місцевих радників.

На місцевих виборах у Польщі, за даними екзит-полу, здобула перемогу націонал-консервативна партія Право і справедливість (PiS), яка керувала країною упродовж восьми років до жовтня 2023-го, а тепер знаходиться в опозиції. Про це у неділю, 7 квітня, пише Reuters з посиланням на екзит-пол від компанії Ipsos.

Так, PiS набрала 33,7% голосів, випередивши ліберальну Громадянську коаліцію (KO), за яку віддав голос 31,9% виборців.

Інші партії – християнсько-консервативний Третій шлях і Лівиця – за даними екзит-полу, набрали 13,5% і 6,8% відповідно.

Явка на місцевих виборах 2024 року склала 51,5%.

Результати екзит-полу свідчать, що PiS користується сильною підтримкою серед фермерів (57,3% голосів), пенсіонерів (42,6%) та робітників (44,5%). Водночас електорат КО переважає серед студентів (28,9%) та працівників адміністрації й сфери послуг (31,8%).

Голова Право і справедливості Ярослав Качинський після оголошення результатів екзит-полу заявив, що його політична сила могла б здобути перемогу на парламентських виборах, якби вони відбулися сьогодні, цитує його PAP.

“Сьогоднішній успіх слід сприймати як заохочення – заохочення діяти рішуче, енергійніше, розширювати нашу партію, а також створювати велику коаліцію, яка переможе, тому що Польща має бути країною, якою керуватимуть польські патріоти, чесні люди”, – зазначив лідер PiS.

Зазначимо, офіційні результати голосування на виборах до місцевих органів влади Польщі стануть відомі не раніше 10 квітня.

Раніше партія президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана зазнала безпрецедентної поразки на виборах 31 березня від головної опозиційної партії країни. За попередніми результатами, Партія справедливості та розвитку (ПСР) Ердогана вперше в історії відстала від головної опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) на муніципальних виборах.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13762
Опубліковано: 08.04.24