Dark mode


A+ | Скинути | A-
Постачання зброї США Україні тривають – посол
Постачання зброї США Україні тривають – посол
Київ продовжує отримувати допомогу від США із попередніх закупівель. Постачання тривають і зниження немає.Однак, пріоритетом є погодження Конгресом пакета на 61 мільярд доларів.

Україна продовжує отримувати військову допомогу США, попри те, що у Пентагона закінчуються гроші. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова, передає Голос Америки.

Маркарова пояснила, що з трьох програм, за якими США співпрацює з Україною, USAI (Ukraine Security Assistance Initiative/Ініціатива сприяння безпеці України ред.) та FMF (Foreign Military Financing/Іноземне військове фінансування ред.), дві – це закупівлі, а Presidential Drawdown Authority (PDA – Уповноваження Президента про виділення ред.) – це виділення зі складів готової зброї.

“У бюджеті, окрім програми на виділення, яка просто надає повноваження президенту та Міноборони США виділяти (готову зрою, – ред.), є також і сума закладена на відновлення (поповнення власних запасів США, після надання допомоги Україні, – ред.). Зараз ми в ситуації, коли нібито повноваження додаткові ще є, а от коштів на поповнення вже немає”, – пояснює Маркарова.

За словами посолки, головним пріоритетом для українського посольства є погодження Конгресом пакета на 61 мільярд доларів. Бо Пентагон, за її словами, і так робить усе можливе.

Водночас навіть, якщо нових виділень наразі немає, Київ продовжує отримувати допомогу від США із попередніх закупівель.

“Дуже багато виділень які були влітку, особливо які закуповувались по програмі USAI, – пам’ятаєте були великі пакети по 3 мільярди доларів, по 2 мільярди доларів? – це все були закупівлі. Тому постачання тривають. І якщо ми не бачимо нових виділень, постачання насправді йдуть, зниження немає. Чи означає це що нам достатньо зброї? – ні”, – пояснила посол, зазначивши, що терміново потрібні нові законопроєкти і повноваження для виділення з власних запасів і також нові закупівлі.

Нагадаємо, раніше у Білому домі заявили, що вже не мають грошей для нової військової підтримки України до її ухвалення Конгресом США.

 

Крім того, 27 грудня США оголосили про надання Україні останнього у 2023 році пакета військової допомоги вартістю 250 мільйонів доларів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15653
Опубліковано: 12.01.24