Dark mode


A+ | Скинути | A-
2024 буде роком істини, Захід має негайно наростити допомогу Україні – Пінчук для Atlantic Council
2024 буде роком істини, Захід має негайно наростити допомогу Україні – Пінчук для Atlantic Council
Захід потенційно значно сильніший за РФ і може посприяти перемозі України, проте потрібно більше зусиль та швидкість в ухваленні рішень щодо допомоги нашій країні.

Про це у своєму матеріалі для Atlantic Council написав український бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук.

Він зазначив, що економіка Заходу в 20-25 разів більша за російську.

– США та ЄС спрямували на підтримку України (включно з фінансовою та гуманітарною допомогою) 0,3% та 0,4% ВВП відповідно. Росія витрачає приблизно 40% свого бюджету на напад на Україну, що становить від 6% до 10% ВВП країни. Ці набагато більші витрати допомагають Росії компенсувати набагато більший економічний потенціал Заходу. Менший боєць, який жертвує всім, може здолати набагато більшого супротивника, який не бореться так сильно, – вважає Пінчук.

На його думку, все залежить від того, що зараз дає Захід проти того, що наразі виробляє Росія та отримує від Ірану та Північної Кореї.

–  Кремль вичавлює все з російської економіки для ведення війни. Захід, схоже, поки що не сприймає війну як екзистенціальну сферу і не цілком усвідомлює терміновість ситуації. Це неправильно, – додає Пінчук.

Вплив надання допомоги від США на фронт

Пінчук вважає, що помилково думати, що українці можуть продовжувати тримати фронт стільки, скільки потрібно Заходу.

– Зараз українці борються проти критичної загрози. Ця загроза зрештою спрямована проти Заходу. Економічний потенціал сам по собі не виграє війну за Україну. Захід повинен боротися за власне виживання, допомагаючи Україні, і повинен робити це зараз, – пише філантроп.

Читайте також

Дебати в одному місці означають смерті в іншому: Кулеба про відсутність допомоги від США

Крім того, він зауважує, що такий стан речей, як гойдалки у Конгресі США щодо надання Україні допомоги негативно впливають на перемогу нашої держави у цій війні.

– Оскільки США перестали надавати допомогу, а Європа не змогла компенсувати її, то за нинішнього стану речей Україна програє. Звичайно, українці будуть боротися, що б не трапилося. Звичайно, українці ніколи не здадуться. Так, українці зроблять неможливе. Ні, Росія не може остаточно перемогти в Україні. Але Україна може програти в короткостроковій перспективі, якщо Захід негайно не збільшить, а не зменшить свою підтримку, – пише Пінчук.

Він зазначив, що українці зараз виснажені та не мають запасів боєприпасів у достатній кількості.

– Я часто спілкуюся з українськими військовими. Вони вважають, що наразі Північна Корея є більш надійним партнером для Росії, ніж Захід для України. Вони кажуть, що якби вони знали, що допомога надійде в недалекому майбутньому, це додало б їм сил дочекатися її, – наголошує Пінчук.

Як змінити ситуацію з допомогою

Головне, що потрібно зробили Заходу – це усвідомити, що часу на розмірковування немає.

–  У 2022 році Захід надто довго чекав, тому що одні вважали, що Росія справді не здійснить повномасштабну атаку, а інші вважали, що Україна не протримається більше декількох днів. У 2024 році багато хто знову чекає занадто довго, бо вважає, що Україна насправді не програє, – додає Пінчук.

Читайте також

Лідери G7 обговорять війну в Україні 24 лютого за участі Зеленського

Він наголошує, якщо у підходах Заходу не відбудуться серйозні зміни, то світ пошкодує про бездіяльність ще більше, ніж після лютого 2022 року.

– 2022 рік був роком, коли всі недооцінювали Україну. 2023 рік був роком, коли всі недооцінювали Росію. 2024 рік – рік істини, – пише Пінчук.

Це визначатиметься тим, що зараз робить Захід для підтримки України, порівняно з тим, що зараз роблять РФ та її союзники, такі як Іран і Північна Корея.

І не забувайте, що будь-які втрати, яких Україна зазнає у 2024 році, неможливо буде просто компенсувати шляхом нарощування виробництва у 2025 році.

– На війні не має значення, чи багато ви зробили. Важливо, чи зробив ти достатньо. І досить швидко. Європа і Захід повинні змінити свою логіку на 180 градусів. Україна не повинна просити зброю. Захід повинен пропонувати проактивно, – пише він.

На думку Пінчука, замість українських запитів, на які Захід відповідає після довгих роздумів, пропозиції повинні надходити постійно.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 18771
Опубліковано: 21.02.24