Dark mode


A+ | Скинути | A-
Бронювання працівників підприємств ОПК 2024: основні критерії та перелік документів
Бронювання працівників підприємств ОПК 2024: основні критерії та перелік документів
В Україні оновили критерії для підприємств, працівники яких можуть отримати бронювання від мобілізації. Відповідність цим критеріям — підстава для бронювання військовозобов’язаних працівників у воєнний час та на період мобілізації.

Читайте детальніше в матеріалі Фактів ICTV про критерії, алгоритм дій та перелік документів, які необхідно подати підприємству для підтвердження відповідності вказаним критеріям.

Бронювання працівників підприємств ОПК 2024: основні критерії

У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості оновили критерії для визначення підприємств, що мають важливе значення для економіки України.

Зазначимо, що Мінстратегпром не займається бронюванням працівників, а лише визначає критерії та відповідність цим критеріям поданих підприємством документів.

Критерії та алгоритм дій було оновлено відповідно до викликів воєнного часу. На сайті йдеться про два варіанти бронювання:

від 50% військовозобов’язаних працівників;

до 50% включно.

• Від 50% працівників незалежно від військово-облікової спеціальності

Організації, підприємства й установи, які:

виробляють товари для військових;

розробляють, ремонтують, модернізують військову та спеціальну техніку, а також запчастини до неї;

виготовляють боєприпаси та інші продукти оборонного призначення.

Вони мають відповідати наступним критеріям:

Перебувати в стадії виконання контракту з держзамовником у сфері оборони або бути співвиконавцем такого контракту.

Понад 50% від загального обсягу виробництва мають бути товарами, роботою й послугами оборонного призначення (за останній звітний період).

• До 50% працівників

Йдеться про підприємства, які працюють у сфері промисловості, космічної діяльності чи літакобудівній галузі. Таке підприємство має відповідати трьом з п’яти зазначених критеріїв:

перебувати у стадії виконання контракту з держзамовником у сфері оборони або бути співвиконавцем цього контракту;

понад 50% від загального обсягу виробництва мають бути товарами, роботою й послугами оборонного призначення (за останній звітний період);

підприємство має бути включене до електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів чи договорів;

підприємство має брати участь у реалізації завдань та заходів, передбачених державними цільовими програмами у сфері космічної діяльності та літакобудівній галузі;

організація має виготовляти товари, виконувати роботи й надавати послуги для підприємств ОПК (які своєю чергою використовують їх для виготовлення товарів оборонного призначення).

Рішення про відповідність підприємства вказаним критеріям ухвалює спеціальна робоча група. Вона утворюється Мінстратегпромом та представниками інших органів державної влади.

Алгоритм дій для бронювання працівників ОПК

Алгоритм дій для підприємств щодо бронювання працівників 2024 однаковий для обох варіантів.

Для бронювання працівників необхідно:

Надіслати лист-звернення та необхідні документи до Мінстратегпрому для підтвердження відповідності вказаним критеріям.

Дочекатися відповіді щодо ухвалення відповідного рішення згідно з Наказом Мінстратегпрому №27 від 23 лютого 2023 року.

Якщо підприємство ОПК відповідає критеріям, то Мінстратегпром ухвалює відповідне рішення і його визнають критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Це є підставою для подальшого бронювання.

Перелік документів, необхідних для бронювання працівників ОПК

Для бронювання працівників ОПК необхідно підготувати пакет документів згідно з критерієм.

Критерій 1

Відомості про укладений підприємством державний контракт (договір) з державним замовником у сфері оборони, який перебуває у процесі виконання, або відомості про залучення підприємства на підставі договорів (контрактів) до виконання такого державного контракту (договору);

лист державного замовника у сфері оборони про підтвердження укладення з підприємством державного контракту (договору), який перебуває у процесі виконання;

лист про підтвердження у разі залучення підприємства на підставі договорів (контрактів) до виконання такого державного контракту (договору);

у разі, якщо підприємство, організація чи установа є співвиконавцем державного контракту (договору), додатково необхідно зазначити відомості про дату, номер та строк дії договору, на підставі якого підприємство залучене до виконання державного контракту (договору).

Критерій 2

 Підприємства, організації, установи державної форми власності мають додати до звернення такі документи:

Звіт про виконання фінансового плану за відповідний період (рік та квартал).

Відомості про підтвердження обсягу виробництва товарів, виконання робіт, надання послуг оборонного призначення, підтверджені та погоджені державним замовником.

А саме — назву виду продукції за номенклатурою продукції промисловості (НПП), код продукції за НПП та кількість виробленої продукції (валове виробництво).

Підприємства, організації, установи приватної форми власності мають додати до звернення наступні документи:

Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції за попередній рік.

Відомості про підтвердження обсягу виробництва товарів, виконання робіт, надання послуг оборонного призначення, підтверджені державним замовником.

А саме — назву виду продукції за номенклатурою продукції промисловості (НПП), код продукції за НПП, кількість виробленої продукції (валове виробництво).

Критерій 3

Відомості про наказ Мінстратегпрому про включення підприємства, організації та установи до електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів) — відповідно до Закону України №808-IX від 17 липня 2020 року Про оборонні закупівлі та Постанови КМУ №233 від 17 березня 2021 року.

Для внесення підприємства до електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів), організаціям, підприємствам та установам необхідно звернутися до Мінстратегпрому з відповідним переліком документів.

Критерій 4

Відомості про державну цільову програму у сфері космічної діяльності та літакобудівній галузі, у якій були залучені підприємство, установа та організація.

Критерій 5

Відомості про контракт (договір), укладений з підприємством, яке перебуває у процесі виконання державного контракту (договору) про здійснення промислового виробництва товарів, виконання робіт та надання послуг, які використовуються виконавцем державного контракту (договору) для виготовлення товарів оборонного призначення.

Лист виконавця державного контракту (договору) про договірні відносини з підприємством щодо промислового виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг, які використовуються для виготовлення товарів оборонного призначення.

Ці відомості повинні містити інформацію стосовно номера, дати контракту (договору), терміну його дії та найменування державного замовника.

Відповідний перелік документів можна подати в електронному вигляді, разом з електронним цифровим підписом, за електронною адресою: [email protected].

Читайте також

Економічне бронювання під час мобілізації може породити цілу низку дискримінацій – Гетманцев

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 27347
Опубліковано: 21.02.24