Dark mode


A+ | Скинути | A-
Про капітуляцію України не йшлося: Ватикан пояснив слова Папи Франциска про “білий прапор”
Про капітуляцію України не йшлося: Ватикан пояснив слова Папи Франциска про “білий прапор”
Після некоректної інтерпретації слів Папи Римського щодо російсько-української війни у ЗМІ, директор пресслужби Святого Престолу Маттео Бруні поспішив дати пояснення словам понтифіка.

Відповідне роз’яснення було опубліковано в новинному агентстві Ватикану.

Папа Франциск не мав на увазі капітуляцію України

Маттео Бруні прокоментував заяви Папи Франциска, які той зробив в інтерв’ю швейцарському телеканалу RSI ще місяць тому, але в новинних виданнях його слова поширилися лише 9 березня.

– Папа взяв образ білого прапора, запропонований інтерв’юером, щоб позначити припинення воєнних дій, перемир’я, досягнуте за допомогою мужності переговорів. Він сподівається на дипломатичне рішення для досягнення справедливого і міцного миру. Своїми словами про Україну Папа Франциск хотів закликати до припинення вогню і відновити мужність переговорів, – пояснив директор прес-служби Ватикану.

Бруні зазначає, що в іншому місці інтерв’ю Папи Римського, говорячи про іншу конфліктну ситуацію, але маючи на увазі будь-яку ситуацію війни, понтифік чітко заявляє: “Переговори ніколи не є капітуляцією”.

Таким чином, слова Папи, взяті з образу, запропонованого інтерв’юером, повторюють, крім іншого, те, що вже було сказано за ці два роки постійних закликів і публічних заяв, а саме: “важливість діалогу проти божевілля війни і першорядну турботу про долю цивільного населення”, пояснює представник Ватикану.

Маттео Бруні пояснив, що бажання Папи Римського щодо України, яку він раніше називав “мученицькою” країною, було повністю виражене в його словах на Angelus 25 лютого, наступного дня після другої річниці початку війни.

З цієї нагоди Папа підтвердив свою “глибоку прихильність” до українського народу, пишуть в агентстві Vatican News. Понтифік також закликав усі сторони “створити умови для дипломатичного розв’язання в пошуках справедливого і міцного миру”.

Що насправді сказав Папа Франциск

В інтерв’ю інтерв’юер Лоренцо Бучелла запитує Папу: “В Україні дехто закликає до мужності капітуляції, до білого прапора. Але інші кажуть, що це узаконить сильнішу сторону. Що ви думаєте?”

Папа Франциск відповів: “Це одна з інтерпретацій. Але я вважаю, що сильнішим є той, хто бачить ситуацію, хто думає про народ, хто має сміливість із білим прапором піти на переговори. І сьогодні переговори можливі за допомогою міжнародних держав. Слово “переговори” – це мужнє слово. Коли ви бачите, що зазнаєте поразки, що справи йдуть не дуже добре, потрібно мати мужність вести переговори. Вам може бути соромно, але скількома смертями це закінчиться? Ведіть переговори вчасно; шукайте країну, яка може виступити посередником. Сьогодні, наприклад, у війні в Україні, є багато охочих виступити посередниками. Туреччина запропонувала себе для цього. І інші. Не соромтеся вести переговори, поки ситуація не погіршилася”.

Слова Папи Римського про “білий прапор”

Раніше у ЗМІ було поширено фрагменти інтерв’ю з понтифіком, яке було записано ще 9 лютого 2024 року. Широкої популярності це інтерв’ю набуло, зокрема, завдяки появі його текстової версії. Низка західних медіа, зокрема Reuters та італійське видання ANSA, інтерпретували слова Папи як такі, в яких той нібито закликає Україну до підняття білого прапора, тим самим пропонуючи офіційному Києву “проявити мужність”.

Крім західних, це некоректне трактування слів понтифіка поширило також безліч великих українських медіа.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13391
Опубліковано: 10.03.24