Dark mode


A+ | Скинути | A-
Удар РФ по Одесі, €100 млн на снаряди від Португалії та рейд РДК у Росії: головні новини 15 березня
Удар РФ по Одесі, €100 млн на снаряди від Португалії та рейд РДК у Росії: головні новини 15 березня
15 березня стало трагічним днем для Одеси. Там через удар РФ ракетами Іскандер-М загинуло 20 людей, ще 75 отримали поранення.

Сьогодні Німеччина, Франція та Польща оголосили про створення коаліції далекобійної зброї для України, а Португалія доєдналася до ініціативи Чехії щодо закупівлі снарядів для нашої країни та виділила €100 млн.

У Росії четверту добу продовжується рейд РДК, тож у Бєлгороді та області неспокійно. У Бєлгороді навіть через вибухи закривали виборчі дільниці.

Які події в Україні та світі відбулися 15 березня 2024 року – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Удар РФ по Одесі

€100 млн на снаряди від Португалії

Коаліція далекобійної зброї для України

Повернення тіл загиблих в Україну

Четверта доба рейду РДК та вибори в РФ

Удар РФ по Одесі

Росія завдала чергового удару по Одесі 15 березня. Голова Одеської ОВА Олег Кіпер зазначив, що ракети Іскандер-М, якими атаковано Одесу, летіли з Криму менше 5 хвилин.

Фото: ДСНС

Через російську агресію 20 людей загинуло, ще 75 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Серед жертв ексзаступник міського голови і командир полку Цунамі Сергій Тетюхін, а також колишній начальник патрульної поліції області Олександр Гостищев, фельдшер Сергій Ротару та рятувальник ДСНС Денис Колесніков.

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні пообіцяв справедливу реакцію на удар РФ по Одесі.

— Визначили найуразливіші місця ворога, ті, де ми можемо завдати йому найбільшої шкоди. І будемо завдавати. Що більше російська держава втрачатиме і що більшою буде ціна її агресії, то ближчим буде справедливе завершення цієї війни, – сказав він.

€100 млн на снаряди від Португалії

Португалія виділила на закупівлю снарядів для України €100 млн, тим самим приєднавшись до ініціативи Чехії.

– Португалія підтримує Україну, надаючи 100 мільйонів євро на артилерійські боєприпаси великого калібру. Разом із кількома європейськими країнами ми приєднуємося до чеської закупівельної ініціативи, – у соцмережі X проінформувало Міністерство оборони Португалії.

Коаліція далекобійної зброї для України

Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосили про створення нової коаліції. Вони домовилися про спільне постачання Україні зброї дальнього радіусу дії.

– Ми створюємо нову коаліцію сил далекобійної артилерії, – заявив канцлер Шольц на пресконференції разом із главою французької держави Еммануелем Макроном і прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Берліні.

Крім того, він заявив, що Франція, Німеччина і Польща закуповуватимуть більше військової техніки для України на світовому ринку, а також із партнерами нарощуватимуть виробництво військової техніки у нашій країні.

Про що ще домовилися союзники України, читайте за посиланням.

Повернення тіл загиблих в Україну

Україна повернула тіла 100 загиблих військових.

– ЗСУ забезпечують перевезення репатрійованих тіл та останків до визначених державних установ для передачі представникам правоохоронних органів та судово-медичним експертам для встановлення осіб загиблих, – повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Тіла воїнів після ідентифікації будуть передані родинам для гідного поховання.

Четверта доба рейду РДК та вибори в РФ

У Росії четветий день легіон Свобода Росії, Сибірський батальйону та РДК проводять спільну спецоперацію населиними пунктами країни-агресора. 15 березня у Бєлгороді та області не вщухали вибухи.

Зокрема, гучно було в селі Грузькому Борисівського району.

У Бєлгороді та Курську проводилась евакуація цивільного населення.

15 березня у Росії протягом дня проходили президентські вибори. Під час голосування через вибухи в Бєлгороді довелось навіть закривати виборчі дільниці.

Крім того, деякі громадяни під час голосування висловлювали ставлення до того, що відбувається, у вкрай активний спосіб. Так, по всій території РФ повідомлялося про випадки псування бюлетенів, а також підпали кабінок і виборчих дільниць.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14321
Опубліковано: 15.03.24