Dark mode


A+ | Скинути | A-
Комітет Ради підтримав відстрочку для аспірантів усіх форм навчання: що відомо
Комітет Ради підтримав відстрочку для аспірантів усіх форм навчання: що відомо
Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки на засіданні в п’ятницю, 22 березня, розглянув 260 поправок до законопроєкту про мобілізацію.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Фріз.

Зазначено, що комітет підтвердив відстрочку від призову аспірантів всіх форм навчання (бюджетна та комерційна).

Також підтримано правку щодо надання відстрочки для військовозобов’язаних, які:

мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;

мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів чи онкологічного захворювання, розумових, психічних вад або наявності в такої особи неповнолітньої дитини (дітей);

мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, відбувають покарання у вигляді позбавлення волі).  У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

члени сім’ї другого ступеню споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх неможливості здійснювати догляд внаслідок того, що вони самі потребують догляду).

Водночас, за даними нардепки, комітет не підтримав відстрочку для осіб начальницького складу НАБУ та ДБР, співробітників МЗС України та осіб, які мають дипломатичний ранг Надзвичайний і Повноважний посол, а також особам, які є релігійними проповідниками, наставниками або іншими священнослужителями релігійних організацій.

– Члени комітету вважають, що це питання треба врегулювати в законі про альтернативну службу, а не в законі про мобілізацію, адже всі громадяни згідно з Конституцією мають рівні права та обов’язки, незважаючи на релігійні та інші переконання, – йдеться у повідомленні.

Також не було підтримано відстрочку для працівників позашкільної освіти, неповнорідних братів/сестер, творчих працівників, реставраторів, головних зберігачів фондів та керівників національних закладів культури.

Наразі комітет зупинився на правці 2105. Наступне засідання призначено на понеділок, 25 березня.

Законопроєкт про мобілізацію

Раніше заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко повідомив, що депутати Верховної Ради можуть ухвалити законопроєкт 10449 про мобілізацію вже наприкінці березня-початку квітня.

Народний депутат, заступник очільника комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради Єгор Чернєв заявляв, що законопроєкт про мобілізацію потребує збалансування, інакше репресивні норми шкодитимуть економіці, а не працюватимуть в бік збільшення армії.

Читайте також

Мобілізація в Україні 2024: які категорії громадян не підлягають призову

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 8157
Опубліковано: 22.03.24