Dark mode


A+ | Скинути | A-
Китай застосував водомети проти філіппінських кораблів
Китай застосував водомети проти філіппінських кораблів
Берегова охорона Китаю в суботу, 23 березня, обстріляла з водометів філіппінські кораблі в спірних водах Південно-Китайського моря. Філіппіни заявили про поранених і назвали такі дії "безвідповідальними та провокаційними".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

На відео, опублікованому Філіппінами, показано, як цивільне судно постачання обливають водометами, що, за словами філіппінських військових, спричинило "значні пошкодження" та поранення персоналу на судні.

Цивільне судно було найнято для поповнення запасів філіппінських військових на кораблі, що стояв на мілині. Цей корабель Філіппіни використовують для посилення своїх претензій на суверенітет.

За словами філіппінських військових, його супроводжували два кораблі ВМС і два кораблі берегової охорони.

Берегова охорона Філіппін повідомила, що один з її кораблів оточили корабель берегової охорони Китаю та два кораблі китайської морської міліції.

Берегова охорона Китаю заявила, що філіппінські судна проігнорували неодноразові попередження та "увірвалися силою". Вона каже, що вся відповідальність за інцидент лежить на Філіппінах.

Спеціальна група Філіппін з Південно-Китайського моря заявила, що "приховані загрози чи ворожнеча" не завадять країні реалізувати свої законні права на її морські зони.

Китай та Філіппіни

В останні роки відносини Філіппін та Китаю є напруженими через політику президента Фердинанда Маркоса-молодшого, який обрав курс на зближення з США.

Ц жовтні 2023 року Фліппіни заявили, що китайські судна здійснили небезпечні маневри, що призвело до зіткнення з двома їхніми кораблями.

На початку березня 2024 року четверо філіппінських військовослужбовців були поранені після того, як два китайські кораблі берегової охорони застосували водомети проти судна, зафрахтованого філіппінськими військовими для операції з поповнення запасів.

Міністр оборони Філіппін Джільберто Теодоро наказав військовим застосовувати нову стратегію захисту території та економічних інтересів країни після останнього зіткнення з китайськими кораблями.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13985
Опубліковано: 24.03.24