Dark mode


A+ | Скинути | A-
Німецький фрегат перехопив ракету хуситів у Червоному морі
Німецький фрегат перехопив ракету хуситів у Червоному морі
Один із кораблів військово-морської місії Європейського Союзу в південній частині Червоного моря перехопив ракету хуситів, якою терористи намагалися атакувати торговельні судна.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

У прес-релізі оборонної морської операції ЄС Eunavfor Aspides зазначається, що німецький фрегат "Гессен" збив ракету, випущену з підконтрольних хуситам територій.

"Дії "Гессена" були ефективними, що дозволило уникнути будь-якої шкоди морякам і торговельному судноплавству", - додали у місії.

Місія Aspides була запущена в лютому, щоб допомогти захистити ключовий морський торговельний маршрут від атак безпілотників і ракет єменських повстанців-хуситів, які таким чином мстяться за війну Ізраїлю проти ХАМАС у Секторі Газа.

Атаки єменських хуситів

Хусити - створене у 1990-х роках угруповання шиїтів для боротьби з корумпованим урядом Ємену. Вони отримали свою назву від засновника Хусейна аль-Хусі, якого єменська армія ліквідувала у вересні 2004 року. Повстанці називають себе частиною "вісі опору" Ізраїлю, США та країнам Заходу, яку очолює Іран.

На сьогоднішній день, хусити контролюють більшу частину півночі й заходу Ємену. У листопаді 2023 року, терористи почали атакувати безпілотниками і ракетами цивільні комерційні судна в Аденській протоці та Червоному морі. У такий спосіб повстанці намагаються шантажувати країни Заходу, висловлюючи солідарність із палестинським угрупованням ХАМАС, що воює з Ізраїлем у Секторі Газа.

У відповідь на атаки, з 12 січня 2024 року США і Велика Британія за підтримки військової коаліції ЄС, регулярно завдають ударів по об'єктах хуситів у Ємені. Однак попри завдану шкоду, терористи продовжують атакувати торговельні судна.

Днями американські військові заявили про знищення чотирьох безпілотних літальних апаратів, які хусити запустили у напрямку торговельних суден в Червоному морі.

23 березня винищувачі з авіаносця ВМС США "Дуайт Д. Ейзенхауер" завдали удару по трьох підземних сховищах у районах Ємену, що перебувають під контролем хуситів.

За даними ЗМІ, Китай фінансує атаки хуситів на судна у Червоному морі.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15089
Опубліковано: 07.04.24