Dark mode


A+ | Скинути | A-
Пільги, безробіття і борги: чому буряти масово йдуть на війну проти України
Пільги, безробіття і борги: чому буряти масово йдуть на війну проти України
Бідність та високі ціни призвели до того, що буряти масово беруть участь у війні проти України.

Про це заявив лідер бурятського руху в Лізі вільних націй (платформа, яку  у 2022 році створили очільники національно-визвольних рухів пригноблених Москвою народів РФ, – ред.) Доржо Дугаров в інтерв’ю NV.

Чому буряти погоджуються воювати проти України

За його словами, у Бурятії останні десятиліття важко з роботою. Хоч це багатий регіон, але населення живе бідно.

– Природні ресурси є, але всі доходи вже давно йдуть до Москви. Незважаючи на нібито суверенітет бурятського народу, штучно створено ситуацію, коли в регіоні немає економічного розвитку, тарифи на комунальні послуги в кілька разів вищі, ніж у сусідніх, переважно населених росіянами регіонах, – сказав Дугаров.

Дорогі тарифи — висока точка входу в бізнес,  складнощі знайти високооплачувану роботу привели до того, що до війни люди часто обирали йти на контрактну службу. Такий варіант користувався популярністю серед місцевих.

Лідер бурятського руху повідомив, що коли він говорив із бурятськими полоненими, що воювали на боці РФ, то вони казали, що не думали, що будуть воювати по-справжньому.

– Вони йшли в армію, щоб оформити вигідну іпотеку, отримати пільги, розрахуватися з боргами. А потім сталася війна, а люди давно стали конформістами — послали на війну, вони й пішли, – додав він.

Дугаров також сказав, що з моменту мобілізації десятки тисяч людей виїхали в Монголію. Починаючи з вересня 2022 року до січня 2024 року, ЦПП монгольського кордону перетнуло понад 200 тис. осіб, не всі вони буряти, але десятки тисяч бурятів теж виїхало.

– Хто не поїхав, намагається ховатися по селах. Добровольців — дуже мало, гірше, що опору директивній мобілізації люди все ще не чинять…. Там, де дуже погано з освітою, зі світоглядом, люди не замислюються. Без захоплення йдуть воювати, але на жаль воюють, – підсумував він.

Як війна вплинула на демографію бурятського народу

До початку повномасштабної війни проти Україні буряти в  РФ були другим, після чеченців народом за темпами приросту населення. Вони становлять приблизно 35% від населення самої Бурятії, це другий після росіян народ у Бурятії.

– Якщо подивитися на демографію тепер, то, звичайно, ми серйозно втратили покоління 18−25 років і 25−34 роки. І це не тільки питання війни, а й активної міграції та за фактом, втечі від війни, – зазначив Дугаров.

Раніше в розвідці Міноборони Великої Британії повідомили, що російське командування прагне завербувати у 2024 році близько 400 тис. контрактників.

Читайте також

Кремль хоче “повісити” на голову СБУ теракт у Крокус Сіті Холі – джерела

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14718
Опубліковано: 10.04.24