Dark mode


A+ | Скинути | A-
Мобілізація волонтерів 2024: що передбачено новим законом та чи можлива відстрочка
Мобілізація волонтерів 2024: що передбачено новим законом та чи можлива відстрочка
Волонтери, що допомагають армії, відіграють важливу роль у забезпеченні військових підрозділів необхідними речами для їх успішнішого виконання завдань та протидії військової агресії Росії проти України.

Чи звільняють волонтерів від мобілізації в Україні у 2024 році, чи можлива відстрочка від служби – на Фактах ICTV.

Чи можлива мобілізація волонтерів у 2024 році

Юристи Безоплатної правової допомоги розказали Фактам ICTV, чи можлива відстрочка від мобілізації волонтерів. Вони зазначили, що згідно зі статтею 23 закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію є чіткий список категорій громадян, які не підлягають мобілізації. У цьому переліку відсутня підстава, що надає право на звільнення від мобілізації волонтерів.

Проте, на відміну від багатьох інших військовозобов’язаних, статус волонтера надає право на виїзд за кордон на певний термін, за наявності відповідних документів та мети поїздки.

Виїхати за кордон можуть чоловіки, які перевозять:

медичні вантажі;

гуманітарну допомогу;

вантажі, спрямовані на потреби ЗСУ та інших військових формувань.

Як видно, відстрочка від мобілізації волонтерів неможлива, оскільки немає такого закону, у якому б чітко було вказано про відстрочку волонтерів.

Юристи БПД зазначили, що є тільки законопроєкт, який у листопаді зареєструвала Верховна Рада України Про внесення змін до статті закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Його автори пропонують звільнити волонтерів від призову.

У пояснювальній записці до законопроєкту №10251 про внесення змін до статті 23 закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію вказано, що волонтерською діяльністю, як правило, займаються і ті громадяни, які за віком та формально за станом здоров’я є військовозобов’язаними, але з різних причин реально не можуть служити у військових підрозділах та виконувати бойові та інші завдання.

Тому кожен випадок, що надає право на відстрочку від мобілізації волонтерів розглядається індивідуально.

Читайте також

Мобілізація в Україні 2024: які категорії громадян не підлягають призову

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 8227
Опубліковано: 26.04.24