Dark mode


A+ | Скинути | A-
Київський суд виніс вирок головному кату «Ізоляції» Куликовському
Київський суд виніс вирок головному кату «Ізоляції» Куликовському
Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок коменданту донецької в’язниці «Ізоляція», де утримували та катували українських цивільних і військових полонених, Денису Куликовському.  Суд призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

ро це пишуть ЗМІ з зали суду, зокрема «Ґрати» та «Новости Донбасса».

Цю справу слухали в закритому режимі. Проти Куликовського дали свідчення колишні полонені «Ізоляції» — 22 людини, визнані у справі потерпілими.

Серед тих, хто виступив у суді, — письменник і журналіст Станіслав Асєєв, якого у 2017 році затримали в «ДНР» та кинули до «Ізоляції», обвинувативши у шпигунстві, створенні екстремістської організації й публічних закликах до дій, «спрямованих на порушення територіальної цілісності».

Суддя Євген Мартинов, який розглядав справу, визнав Куликовського винним у жорстокому поводженні з військовополоненими, участі в терористичній організації та незаконному збройному формуванні. Водночас його виправдали за недоведеністю обвинувачення в торгівлі людьми.

Суд також задовольнив два цивільних позови. Так, Куликовський має виплатити 400 тисяч гривень і 95 тисяч гривень двом потерпілим. Сам підсудний провину не визнав.

Адвокат одного з потерпілих, журналіста Станіслава Асєєва, Олег Горбачов сказав після засідання суду, що вони не мають змоги подати апеляційну скаргу, бо суд задовольнив запит Офісу генпрокурора в повному обсязі, цитують «Новости Донбасса».

Що таке «Ізоляція»?

Бойовики самопроголошеної «ДНР» захопили артзавод «Ізоляція» у червні 2014-го й облаштували там в'язницю. Зокрема, в «Ізоляції» утримували журналіста Станіслава Асєєва, якого звільнили з полону в грудні 2019 року. 

За даними поліції, на території колишнього заводу бойовики облаштували «катувальну базу», де силоміць утримували цивільних, полонених військовослужбовців ЗСУ та інших формувань, залучених до проведення операції Об'єднаних сил. У січні Станіслав Асєєв опублікував фото в'язниці.

Як зазначають в Офісі генпрокурора, наразі викрито ключовий керівний склад незаконного місця позбавлення волі та основні виконавці злочинів, вчинених там. Загалом понад 15 фігурантам заочно повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни на території «Ізоляції»; встановлено близько 170 постраждалих.

Всі новини від: khreschatyk.news

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 27533
Опубліковано: 03.01.24